Legăturile lui Serghei Lobanov în Moldova au ieşit la iveală în 2015. Formal, este vorba despre afaceri, dar printr-o serie de dovezi indirecte se poate stabili că Lobanov este asociat cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat.

În Moldova, despre Lobanov s-a aflat pe 23 octombrie 2015 prima dată. Atunci, compania cipriotă Insidown LTD, care deţine pachetul majoritar de 39,2% din acţiunile Victoriabank, a propus candidaturile a patru cetăţeni ruşi pentru Consiliul de administraţie al băncii.

Banca este în continuare controlată de Vladimir Plahotniuc, care din aprilie 2005 până în mai 2006 a fost vice-preşedinte al Consiliului de administraţie, iar din mai 2006 până în ianuarie 2011 - preşedinte al consiliului.

Candidaţii propuşi de Insidown erau: consilierul preşedintelui departamentului finanţe al companiei ruse de asigurări „Arsenal”, Alisa Aladinskaia; preşedinta aparatului preşedintelui „Arsenal” şi directorul general al „Arsenal-Capital”, Maria Vancikova; consilierul preşedintelui „Arsenal” şi director al companiei „Pravda-Capital” (deţinută în proporţie de 100% de Serghei Lobanov), Stepan Juravliov; vice-directorul general pentru afaceri juridice al „СВТС Групп” şi şeful departamentului juridic al companiei LAMA, Natalia Lobanova.

Toţi candidaţii, cu excepţia ultimului, au fost aleşi în consiliul de administraţie al băncii, dar aşa şi nu şi-au depus actele la BNM pentru aprobare. Ulterior, pe 8 iulie, la Victoriabank a avut loc nouă adunare extraordinară a acţionarilor. În cadrul acesteia, în Consiliul de administraţie din partea Insidown LTD a fost ales însuşi Serghei Lobanov, dar şi fostul şef al Serviciului Fiscal din al RM, Ion Prisăcaru, precum şi şeful consiliului de administraţie al casei de tranzacţionare Hendrix Bail, Andrei Cojocaru. Aceştia nu au prezentat deocamdată documentele pentru aprobare la Banca Naţională.

Înainte de a fi ales în Consiliul de administraţie al băncii, Serghei Lobanov a vorbit foarte vag despre relaţia sa cu Insidown. „Încă în vară am depus cerere la Banca Naţională pentru a obţine permisiunea de a achiziţiona pachetul pe care Insidown îl deţine la Victoriabank. Dar până acum nu am primit niciun răspuns”, afirma el în toamna lui 2015. Când a fost întrebat cum explică înaintarea în Consiliul de administraţie a angajaţilor de la „Arsenal”, el a răspuns: „Cred că le-au plăcut”.
 
Astfel reiese că Lobanov se află în spatele Insidown. Întrebarea este dacă aceasta e situaţia reală. Insidown este o companie cu o istorie foarte complicată, înfiinţată la 6 decembrie 2010. Fondatori - alţi doi rezidenţi în Cipru: Belserve Consultants Limited şi Vaspaco Properties Limited, înregistrate în 2006 şi 1988. La 13 noiembrie 2014, Insidown a achiziţionat acţiuni la Victoriabank în pachete mici de până la 5%, cu acceptul Băncii Naţionale a Moldovei. În conformitate cu documentele prezentate Băncii Naţionale, drept proprietar final a fost indicat un cetăţean german, dentist de profesie, Peter Paul Fischer.

Sursele Kommersant, apropiate Victoriabank, au declarat, înainte de numirea lui Serghei Lobanov în Consiliul de administraţie al băncii, că nu cred că un medic stomatolog este beneficiarul final al companiei, afirmând că firma off-shore Insidown este controlată de proprietarul Arsenal. Potrivit acestora, cel care a intermediat un acord pentru cumpărarea acţiunilor este omul de afaceri Ilan Shor, care deţine legături foarte extinse în cercurile guvernamentale ruseşti.

Potrivit Kommersant, Shor a avut relaţii şi cu fostul şef Serviciului Vamal al Rusiei. Acesta din urmă, fiind în relaţii bune cu conducerea Kârgâzstanului, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri moldovean să deschidă magazine duty-free în aeroporturile din Bişkek şi Osh.

Acum Ilan Shor se află după gratii la Chişinău, fiind acuzat de implicare în frauda de 1 miliard de dolari de la trei bănci din Moldova. Înainte de arest, Ilan Shor a depus mărturie împotriva fostului prim-ministru Vladimir Filat, care a fost recent condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupţie. Cel mai interesat de condamnarea lui Filat a fost şi principalul său inamic - Vladimir Plahotniuc. Anul trecut, lui Shor i s-a refuzat intrarea în Rusia. O sursă din guvernul rus a precizat pentru Kommersant că interdicţia se explică prin faptul că omul de afaceri „îi corupe pe toţi” şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

În istoria Insidown există un detaliu care indică asupra faptului că această companie nu este străină lui Vladimir Plahotniuc. NewsMaker a descoperit că Insidown are legături cu oamenii din jurul oligarhului. Numele de domeniu - insidown.com - a fost înregistrat sub jurisdicţie germană de către Mihai Cucoş, cetăţean al Republicii Moldova. Mihai Cucoş, potrivit datelor de inspecţie fiscală, reprezintă interesele companiei Finpar Invest, care deţine terenul pe care este construit hotelul lui Plahotniuc din Chişinău, Nobil.

Domeniul Insidown.com a fost înregistrat pe numele firmei off-shore din Cipru, Insidown, la 2 februarie 2015. Compania este înregistrată în sistemul german pentru înregistrarea şi gestionarea domeniilor Key-Systems GMBH pe numele lui Peter Paul Fischer. Deşi registratorul domeniului este indicat domnul Fisher, în coloana pentru „e-mail-ul registratorului” este indicat [email protected]. Conform bazei de date MoldData.md, domeniul econet.md este înregistrat pe numele lui Mihai Cucoş, cu adresa electronică [email protected] electronică.

Rolul real al lui Serghei Lobanov în mediul de afaceri din Moldova rămâne neclar. Potrivit publicaţiei Novaia Gazeta, este vorba despre proiecte comune cu Ilan Shor, care au o relaţie specială cu activitatea vamală, livrările de mărfuri moldoveneşti către Rusia şi organizarea magazinelor duty-free.