Cele două fracţiuni au solicitat ca şefii de la SIS, CNA, precum şi procurorul general să prezinte în Parlament ultimele informaţii despre investigaţiile în curs pentru a descoperi cine sunt vinovaţii de jaful de la bănci, dar şi actorii politici implicaţi.

„Furtul miliardului este un fenomen care a afectat grav Republica Moldova. Despre asta vorbim deja de doi ani. Se încearcă ca furtul să fie pus pe spatele unui om. Dacă are parte de vină, să răspundă. Dar este atâta informaţie în spaţiul public. Ne interesează în ce măsură instituţiile de stat îşi fac datoria”, a declarat deputatul PLDM Iurie Ţap.

„Imaginea RM a avut de suferit mult. Până azi societatea nu cunoaşte cine sunt actorii. Am aflat de imixtiunea directă a politicului în acest furt. Parlamentul, ca for suprem în această ţară, trebuie să se autosesizeze. Avem dreptul să ştim ce fel de imixtiune şi care sunt actorii politici implicaţi”, a spus deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a informat însă că şefii celor trei instituţii de stat au declarat că nu vor putea oferi informaţii în plenul Parlamentului.

„Subiectul a fost discutat ieri la Biroul Permanent. Reprezentanţii celor trei instituţii mi-au spus că, în această perioadă cât se desfăşoară ancheta şi mai ales procesele de judecată, chiar dacă vor veni în plen nu va fi posibil să dea informaţii. Biroul a luat decizia de a respinge propunerea”, a menţionat Candu.

„Statutul deputatului ne oferă dreptul să facem orice interpelări. Nimeni nu interzice fracţiunilor să invite aceste persoane să asculte informaţiile. De ce Parlamentul, în loc să se ocupe de problemele strategice, în fiecare săptămână trebuie să ascultăm aceste audieri care nu se termină cu nimic”, a fost de acord şi liderul PCRM, Vladimir Voronin.