Preşedintele Partidului Liberal a fost întrebat în cadrul unei emisiuni de televiziune dacă formaţiunea pe care o conduce va vota proiectul de lege care prevede ca furtul din sistemul bancar să fie acoperit de cetăţeni. Mihai Ghimpu a declarat fără ezitare că altă soluţie nu există.

Declaraţia lui Mihai Ghimpu i-a indignat pe mai mulţi oamenii de rând, care susţin că datoriile trebuie să fie puse pe seama celor care au furat miliardul.

Proiectul de lege se află în proces de examinare în comisiile parlamentare. Documentul prevede ca Ministerul Finanţelor să emită şi să transmită Băncii Naţionale obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de cinci la sută anual. Spre deosebire de liberali, care au spus că vor vota proiectul, ceilalţi deputaţi din majoritatea parlamentară au declarat că încă nu au luat o decizie în acest sens. Precizăm că, săptămâna trecută, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Naţional Anticorupţie Mihail Gofman a făcut o serie de dezvăluiri despre furtul din sistemul bancar. Gofman a declarat că principalul coordonator al jafului este o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, iar oligarhul ar fi obţinut cele mai mari beneficii de pe urma fraudei.

Mai mult, fostul angajat al CNA a lăsat să se înţe­leagă că anumite per­soane care deţi­neau infor­ma­ţii des­pre jaf ar fi fost supuse pre­siu­ni­lor, iar unii din­tre ei chiar au sfâr­şit tra­gic în condiţii misterioase. Totodată, presa a scris că Mihail Gofman ar fi adresat o scrisoare oficialilor europeni, prin care i-ar fi informat despre schema de fraudare a sistemului bancar din Moldova. Vladimir Plahotniuc nu a comentat subiectul.