„Am depus o cerere pentru arestul temporar până la obţinerea documentelor necesare din Republica Moldova, pentru a confirma vinovăţia unei infracţiuni. Prin urmare, astăzi am depus cererea şi am prezentat toate materialele necesare pentru confirmare. Aşteptăm o decizie legală şi motivată a instanţei”, a spus Oriniak.

Potrivit Oriniak, dacă Platon va primi 40 de zile de arest preventiv, Procuratura ucraineană va aştepta şi solicitarea de extrădare a suspectului din partea autorităţilor din Moldova.

„În conformitate cu Codul de procedură penală, noi cerem arest pentru 40 de zile de arest. De asemenea, cerem să nu fie un proces rapid. Atât timp cât Republica Moldova va pregăti aceste documente, până va trimite la Procuraturii Generale, până totul va ajunge la noi ... Posibil ca cererea de extrădare va ajunge mai rapid, dar oricum este nevoie de timp”, a adăugat procurorul, Romania Oriniak.

Echipa de avocaţi care îl apără pe Veaceslav Platon susţin că la şedinţa de judecată de ieri a venit un reprezentant al Consulatului Republicii Moldova la Kiev şi acesta, în pofida şedinţei închise, intra şi ieşea des din sală primind indicaţii la telefon. Mai mult, avocaţii susţin că acesta ar influenţa judecătorii.

Avocatul lui Veaceslav Platon a mai declarat că afaceristul nu deţine cetăţenia Moldovei şi nici pe cea a Federaţiei Ruse. Potrivit avocatului, clientul său este cetăţean al Ucrainei din anul 2002, iar autorităţile din această ţară nu ar trebui să-l extrădeze pe Platon în Republica Moldova.

Amintim că Veaceslav Platon a fost dat luni în urmărire internaţională pentru implicare în furtul din sistemul bancar. El a respins acuzaţiile şi a declarat că dosarul penal i-a fost deschis la comanda lui Vladimir Plahotniuc pentru devierea atenţiei publice de la adevăratul beneficiar al „jafului secolului”.