În timp ce o instanţă din Pecersk, Ucraina, examina cazul lui Platon, reţinut luni seara la Kiev, după ce autorităţile de la Chişinău l-au dat în căutare internaţională, avocatul acestuia a venit cu un mesaj.

„Platon are documente care reprezintă o bombă informaţională. Acestea dezvăluie fraude bancare, iar publicarea lor în presă ar fi o mare lovitură pentru conducerea de vârf din Moldova. Ucrainenii doresc să-l extrădeze, iar noi vom cere să nu fie extrădat. El este cetăţean ucrainean din 2002. Şi-a schimbat numele pentru că este urmărit în Moldova. În locul lui mi-aş fi făcut şi operaţie plastică”, a declarat avocatul lui Platon potrivit RISE.

Procurorii au cerut instanţei să-i aplice arest preventiv pentru 40 de zile omului de afaceri moldovean. Dacă va fi aleasă asemenea măsură preventivă, Procuratura va aştepta din Republica Moldova o cerere de extrădare a acestuia, care deocamdată nu a fost trimisă de autorităţile de la Chişinău.

„În conformitate cu Codul de procedură penală, noi cerem arest pentru 40 de zile. De asemenea, cerem să nu fie un proces rapid. Cererea de extrădare ar putea ajunge mai rapid, dar oricum este nevoie de timp”, a spus procurorul Romania Oriniak potrivit pressorg24.com.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reţinut luni seara la Kiev, după ce Procuratura Anticorupţie a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui, în dosarul furtului miliardului. Procurorii spun că peste 800 de milioane de lei au fost scoşi din ţară de Platon prin intermediul tranzacţiilor internaţionale prin mai multe bănci din Letonia şi Marea Britanie.

Avocatul lui Platon, Gleb Saghida, a anunţat că acesta a renunţat la cetăţenia Republicii Moldova în anul 2002 şi este cetăţean al Ucrainei. Astfel, extrădarea acestuia autorităţilor de la Chişinău este imposibilă, întrucât Constituţia Ucrainei stipulează că ţara nu îşi extrădează cetăţenii.

Şeful Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a declarat miercuri că, în cazul în care se va constata că Pla­ton deţine cetăţenia Ucrainei, acesta nu va putea fi extrădat autorităţilor din Republica Moldova.