Socor subliniază că prestigiul internaţional al actualei guvernări este la pământ, astfel, tot mai puţini oameni din Occident ar interveni ca să apere interesele Moldovei.

„Republica Moldova în faza actuală este un stat complet dezorganizat intern; s-au prăbuşit instituţiile statului. Moldova în niciun caz nu este capabilă actualmente să gestioneze un proces de reabsorbţie a Transnistriei. Prestigiul internaţional al guvernării este la pământ. Occidentul a pierdut încrederea în Republica Moldova. Astăzi puţini oameni de stat din Occident ar mai interveni în apărarea interesului statului, deoarece statul însuşi, guvernarea a fost atât de adânc compromisă, inclusiv de guverne şi de prim-miniştri cu etichete europene. Iată de ce este cu atât mai important ca societatea civilă şi experţii din rândul societăţii civile să se pronunţe în acest sens”, a declarat analistul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Expertul atenţionează despre pericolul aşa-zisului „statut special” pe care-l solicită Transnistria. În cazul în care îl va obţine, şi cei de pe malul stâng l-ar putea cere, fapt care ar avea consecinţe nefaste pentru ţară.

„Acordarea unui statut special Transnistriei poate să ducă la o reacţie în lanţ pe teritoriul Republicii Moldova. Conducerea autonomiei găgăuze de la Comrat a spus de mai multe ori în mod public că, în cazul în care Transnistria primeşte un statut special, atunci şi Comratul va solicita un statut asemănător cu al Transnistriei. În privinţa Taracliei ştim că acum un an majoritatea din Parlamentul Republicii Moldova, datorită Partidului Democrat condus de domnul Plahotniuc, a votat în prima lectură un proiect pentru statutul special al Taracliei. Putem să ne pomenim cu revendicări asemănătoare de la Bălţi. Reacţie în lanţ”, a atenţionat analist politic de la Fundaţia Jamestown.

Rusia îşi promovează activ politica la Tiraspol, iar dorinţa acestora de a se separa de RM, în viziunea lui Socor, este rezultatul direct al influenţei Federaţiei Ruse în regiune.

„Probabil că o parte a conducerii de la Tiraspol doreşte, într-adevăr, separarea definitivă de Republica Moldova. Nu aceasta este politica Rusiei. Politica Rusiei este în Transnistria, ca şi în Donbas, să vâre îndărăt regiunea controlată de ruşi, să o vâre îndărăt în cadrul sistemului politic şi instituţional al Republicii Moldova, respectiv, al Ucrainei. Pentru ca în acest mod Rusia să exercite o influenţă suplimentară în sistemele politice şi instituţionale de la Chişinău, respectiv, de la Kiev”, a spus Vladimir Socor.

Pe lângă acestea, Socor a criticat dur actuala guvernare, declarând că aceasta este mult mai slabă şi vulnerabilă decât chiar şi guverne din perioada lui Voronin.

„Guvernarea ţării este într-o postură foarte slabă şi periculoasă. Spre deosebire de guvernele anterioare, chiar spre deosebire de guvernele din preşedinţia domnului Voronin, guvernarea actuală este discreditată, compromisă în Occident”, a remarcat expertul.

Reintegrarea a celor două maluri ale Nistrului în viitorul apropiat, în opinia analistului politic de la Fundaţia Jamestown, este imposibilă, deoarece acest proces ar fi fatal în condiţiile în care statul este practic falimentat.

„Republica Moldova este incapabilă să realizeze acest lucru în perioada actuală. Republica Moldova este un stat falimentar financiar, falimentar moral şi, bineînţeles, instituţiile sunt prăbuşite. În această situaţie ar fi un pericol fatal pentru Republica Moldova să înceapă aceste procese”, a conchis Socor.