„Cli­en­tul meu, Vea­ce­slav Pla­ton a fost reţi­nut la 25 iulie 2016 în cen­trul ora­şu­lui Kiev. L-au reţi­nut cu apli­ca­rea for­ţei. Sunt şocat de selec­ti­vi­ta­tea orga­ne­lor de drept din Ucraina. Pe zeci de poli­ti­cieni şi depu­taţi corupţi ei nu îi pot găsiţi, dar deci­zia instan­ţei de jude­cată din Mol­dova o exe­cută în câteva ore. Pro­ba­bil, noi tre­buie să invi­tăm jude­că­to­rii mol­do­veni pen­tru a petrece reforma în Ucraina?”, scriu, iro­nic, pe pagina biro­u­lui de avo­caţi de pe o reţea de soci­a­li­zare repre­zen­tan­ţii com­pa­niei juri­dice Pra­vo­vest, care apără inte­re­sele lui Vea­ce­slav Pla­ton în Ucraina.

„Acum, Pro­cu­ra­tura Gene­rală sus­ţine că Pla­ton este cetă­ţean mol­do­vean, care este cău­tat de Inter­pol. Eu pot să neg aceste infor­ma­ţii. „Cli­en­tul meu, deja de mai mulţi ani este cetă­ţean al Ucrai­nei”, sus­ţine Gleb Seghida, avo­ca­tul ucrai­nean al afa­ce­ris­tu­lui Vea­ce­lav Pla­ton. Acesta men­ţio­nează că, pe site-ul Inter­pol, ieri nu era nicio infor­ma­ţie des­pre fap­tul că Pla­ton era anun­ţat în cău­tare.

„Din acest motiv apare o între­bare de rezo­nanţă. Are măcar o oare­care putere paşa­por­tul ucrai­nean, dacă el nu apară nici măcar pe teri­to­riul ţării noas­tre?”, se întreabă Seghida, într-o pos­tare pe site-ul www.obozrevatel.com.
 
”Paşa­por­tul ucrai­nesc nu înseamnă nimic – iată în acest mod la noi se vor trage inves­ti­to­rii şi oame­nii de afa­ceri, dacă Mol­dova îşi apără cetă­ţe­nii ei mai bine decât Ucraina, care zbo­ară cu viteză maximă spre UE. Mult­sti­mate pro­cu­ror gene­ral. Iuri Luţenco, apă­raţi cetă­ţe­nii Ucrai­nei de acţiu­nile arbi­trare ale auto­ri­tă­ţi­lor din Mol­dova”, mai scriu avo­ca­ţii lui Pla­ton. 

Gleb Saghida sus­ţine că Pla­ton este cetă­ţean al Ucrai­nei din anul 2002 şi că acesta s-a dezis de cetă­ţe­nia R. Mol­dova şi a Fede­ra­ţiei Ruse din motive per­so­nale. „Când a fost depu­tat în ţara vecină, dl Pla­ton a fost obiec­tul per­se­cu­ţiei poli­tice din par­tea actu­a­lei puteri”. Apă­ră­to­rul afirmă că reţi­nea lui Pla­ton este o comandă poli­tică, iar Ucraina se pre­gă­teşte să-şi extră­deze un cetă­ţean al ei unei ţări stră­ine pen­tru el. Avo­ca­ţii sus­ţin  că paşa­por­tul pre­zen­tat de auto­ri­tă­ţile din Ucraina ca fiind fals, de fapt, este unul auten­tic, iar fami­lia Koba­lev, care figu­rează în act, este fami­lia soţiei lui Pla­ton. 

Apă­ră­to­rul sus­ţine că în momen­tul reţi­ne­rii lui Pla­ton au fost admise încăl­cări. „Cei care au efec­tuat ope­ra­ţiu­nea chiar au con­fis­cat bunu­rile mele per­so­nale. Încă în tim­pul reţi­ne­rii le-am spus celor de la SBU şi PG că dl Pla­ton are cetă­ţe­nia Ucrai­nei. Ei au igno­rat acest fapt”, sus­ţine Saghida, care pre­ci­zează că speră ca auto­ri­tă­ţile vor con­şti­en­tiza până la urmă că ei sunt pe cale să ofere unui stat străin pro­priul cetă­ţean.

ZdG pre­ci­zează că Vea­ce­slav Pla­ton a fost reţi­nut luni seara, la Kiev, după ce, luni dimi­neaţa, auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău au anun­ţat că acesta este învi­nuit în dosa­rul pri­vind fra­u­da­rea Băn­cii de Eco­no­mii, de unde ar fi pri­mit cre­dit neper­for­mante în sumă de 800 mili­oane de lei. Pe numele lui a fost eli­be­rat man­dat de arest pen­tru 30 de zile şi anun­ţat în cău­tare gene­rală şi inter­naţio­nală.

La câteva ore de la reţi­ne­rea sa, Pla­ton declara pen­tru ZdG că se află în Ucraina, pre­ci­zând că dosa­rul său ar fi o răfu­ială pusă la cale de Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc.

„Nimeni şi nici­o­dată nu m-a invi­tat la audi­eri, deşi mulţi cunosc numă­rul meu de tele­fon. Totul a fost făcut în grabă. Pla­ho­t­niuc a aflat că eu am ofe­rit mai multă infor­ma­ţie des­pre fur­tul mili­ar­du­lui orga­ne­lor de drept din mai multe ţări şi des­pre multe alte ile­ga­li­tăţi comise de el. De aceea, con­si­der că acest dosar este unul fabri­cat, bazat pe unele decla­ra­ţii făcute de Ilan Şor şi ghi­dat de Vlad Pla­ho­t­niuc. Sunt de acord să fiu audiat de către pro­cu­rori prin inter­me­diul unei con­fe­rinţe video, care să fie înre­gis­trată şi la care jur­na­liş­tii să aibă acces liber… Însă, con­si­der că pro­cu­ro­rii nu vor vrea ast­fel de audi­eri, pen­tru că ceea ce se întâm­plă acum este doar pen­tru binele lui Vlad Pla­ho­t­niuc, con­form pla­nu­lui său, Şi ceea ce el face acum este un alt dosar poli­tic”, spu­nea Pla­ton.

„Eu sunt mar­to­rul care poate povesti, în cele mai mici deta­lii, cine se face vino­vat de acest furt, cum a avut loc şi cine bene­fi­ci­ază pe seama aces­tor bani?… Da, recu­nosc, am pri­e­te­nit mulţi ani cu Şor şi am cola­bo­rat cu Pla­ho­t­niuc, de aceea acum ei mă leagă de fur­tul din sis­te­mul ban­car, însă, mare noroc a fost atunci când în febru­a­rie 2014 am decis să plec din Mol­dova din cauza neîn­ţe­le­ge­ri­lor între mine şi Pla­ho­t­niuc”, adă­uga Pla­ton.

Vea­ce­slav Pla­ton (n. 24 ianu­a­rie 1973, Cău­şeni) este un poli­ti­cian şi om de afa­ceri. A fost depu­tat în Par­la­men­tul R. Mol­dova din 2009 până în 2010 pe lis­tele Ali­an­ţei Mol­dova Noas­tră, fiind con­si­de­rat unul din cei mai bogaţi mol­do­veni. În ulti­mii ani, a fost acu­zat de par­ti­ci­pare în diverse scheme ile­gale, fiind pore­clit „rai­de­rul numă­rul 1 din spa­ţiul CSI”. În 1998, Pla­ton a fost ales mem­bru al Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău pe lis­tele blo­cu­lui elec­to­ral al agra­rie­ni­lor. În 1994 a deve­nit vice­pre­şe­dinte al con­si­li­u­lui de admi­nis­trare al băn­cii „Mol­dind­con­bank”, apoi şi vice­pre­şe­dinte al con­si­li­u­lui băn­cii „Inves­tpri­va­tbank”. A avut afa­ceri în dome­niul zahă­ru­lui în Repu­blica Mol­dova apoi în dome­niul atomo-energetic din Ucraina. Deţine şi cetă­ţe­nia Fede­ra­ţiei Ruse.

Pla­ton deţine mai multe afa­ceri, prin inter­me­di­ari, în R. Mol­dova, Ucraina şi Fede­ra­ţia Rusă.

Ziarul de Gardă