„De ce a fost reţinut atât de operativ cetăţeanul Platon este clar. Dacă sunt indicaţii de sus la Procuratură că trebuie reţinute persoanele bănuite se lucrează foarte operativ. Platon cunoaşte foarte multe informaţii şi probabil are documente privind frauda din sistemul bancar şi beneficiarii acesteia. De aceea şi s-a mers pe reţinerea lui Platon doar pentru că asta nu este în interesul tovarăşului Plahotniuc”, a declarat expertul economic, Sergiu Tofilat, adăugând că Platon este un martor incomod pentru cei care încearcă să muşamalizeze furtul.

„Acum situaţia este mult mai tensionată, tot mai mulţi martori vin cu declaraţii şi probe iar asta-l deranjează pe Plahotniuc, iar el încearcă să le închidă gura”, a mai precizat Tofilat.

Pe lângă acestea, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi a mărturisit că de fapt, Gofman şi Sagaidac, prin declaraţiile pe care le-au făcut au demonstrat că această crimă a avut loc, iar autorităţile în loc să-i ameninţe ar trebui să le creeze condiţii, pentru ca aceştia să depună mărturie.

„Declaraţiile lor sunt probe concludente. Omul trebuie audiat oficial şi nu este decât o problemă de timp. Oamenii sunt gata să vorbească şi Gofman, şi Sagaidac sunt o dovadă că crima a făcut loc. Şi autorităţile din Moldova în loc să-i ameninţe şi să-i intimideze ar trebui să fie cointeresaţi să le creeze toate condiţiile necesare pentru exercitarea liberă a datoriilor de cetăţean, să fie siguri pe siguranţa lor şi a familiilor sale”, a spus Pavlovschi.

Totodată, membrul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc subliniază că acele persoane care ştiu cum a fost realizat jaful secolului, se încearcă să fie lichidate.

„Întrezăresc o schemă mult mai amplă, în condiţiile în care au început să apară la suprafaţă declaraţii ale persoanelor care nemijlocit s-au aflat în tumultul acestor evenimente şi cunosc foarte multe detalii despre cei care au participat nemijlocit la scheme de furt, de preluare a bunurilor publice şi private. În aceste condiţii primul scop urmărit este lichidarea martorilor. Vlad Filat  ar fi făcut declaraţii dacă ar fi fost un proces public …el ar fi făcut declaraţii, dacă avea certitudinea că nu va fi lichidat fizic şi o va face când va avea această siguranţă”, a mărturisit Dolganiuc, accentuând că prin extrădarea lui Platon şi prin aşa-zisa invitare a lui Gofman la PG se încearcă să li se închidă gura.

„Aducea forţată a lui Platon la Chişinău, aşa zisa invitare la Procuratura Generală a lui Gofman, în care se urmărea scopul să fie arestat, se încearcă să li se închidă gura celor care ar putea să vină şi să depună mărturii pentru a afla cine sunt beneficiarii finali. În ultima instanţă, unul dintre beneficiarii finali încearcă să muşamalizeze prin lichidarea martorilor”, a mai precizat membrul PPDA.

Pe final, invitaţii emisiunii au ajuns la concluzia că schimbarea poate veni prin alegeri parlamentare şi printr-o clasă politică nouă cu o reputaţie nepătată.