Usatîi a venit în faţa procuraturii, însoţit de avocaţi, pentru a-i anunţa pe jurnalişti că anchetatorii nu doresc să deschidă un dosar penal pe acest caz, dar doar să facă un „show” şi să demonstreze că s-au autosesizat, notează independent.md.

„Mi s-a spus că au înregistrat acest caz în registrul 2, adică ei nu au de gând să deschidă un dosar penal. M-au chemat pentru o „besedă” (simplă discuţie, n.r.). Eu jocurile plahotniucilor din procuratură nu am de gând să le fac”, a declarat Renato Usatîi.

El i-a îndemnat pe procurori să se apuce de investigat acest caz şi să colecteze probe împotriva lui Plahotniuc, întrucât acestea există.

„Să ia înregistrările de la camerele de pe strada Cantemir. Se vede acolo că eu am fost la GBC. Eu îndemn procurorii să meargă împreună cu mine la GBC, să ne confruntăm cu Plahotniuc şi apoi să fie pornită urmărirea penală”, a mai spus primarul oraşului Bălţi.

Totodată, avocatul lui Usatîi, Ana Ursachi, a declarat că există „cel puţin două ipoteze” ce rezultă din declaraţiile făcute de primarul de Bălţi în cadrul emisiunii de la N4, despre întâlnirea cu Plahotniuc, în urma cărora trebuie pornită investigaţia penală.

„Pe lângă faptul că i s-a propus mită, Usatîi a declarat că Plahotniuc i-a spus că îi va distruge pe Năstase şi Usatîi. Sunt două infracţiuni, tentativa de corupere şi ameninţarea cu răfuiala fizică. În schimb procurorii l-au invitat pe Renato Usatîi fără ca acesta să aibă niciun statut, pentru discuţii neoficiale, iar eu l-am îndemnat să nu se prezintă în faţa lor. Procurorii doar mimează ancheta”, a declarat Ana Ursachi.

Amintim că Renato Usatîi a declarat joi, în cadrul unei emisiuni, că oligarhul Vladimir Plahotniuc i-a propus 1,5 milioane de euro pentru a părăsi ţara în ultimele 3 luni ale anului. Potrivit lui Usatîi, oligarhul ar pregăti o „lovitură” pentru luna octombrie, care ar urma să trezească nemulţumiri în societate.