Usatîi este convins că este o înţelegere tacită între Plahotniuc şi Shor, ca cel din urmă să stea în izolator. Iar unul dintre scenariile posibile, în opinia liderului Partidului Nostru este că primarul de Orhei va fi condamnat de ochii lumii, iar în scurt timp va fi amnistiat.

„Shor a fost foarte greu de a fi convins să stea în puşcărie. Acum avem două scenarii, unul dintre acestea este că Shor va fi în scurt timp judecat, dar mai târziu amnistiat. Este un teatru că i-a fost prelungit arestul. S-a prelungit nu arestul, dar o piesă regizată şi înscenată de Plahotniuc, cel puţin aşa informaţie deţin”, a declarat primarul de Bălţi la un post privat de televiziune.

Totodată, Renato Usatîi a remarcat şi faptul că la momentul actual Ilan Shor este lăsat pe timpul nopţii de unul singur în celulă, iar pentru a nu trezi suspiciuni, pe parcursul zilei, în celulă este adusă o persoană.

„Shor stă singur în celulă în timpul nopţii, iar pe parcursul zilei îi este adăugată câte o persoană, doar pentru ca avocaţii care vin la cei reţinuţi să remarce acest fapt. Săptămâna trecută Plahotniuc a încercat să vorbească cu o persoană destul de influentă din Rusia ca să îi hotărască una din problemele lui Shor, că el are interdicţie de a vizita Rusia 6 ani. Pentru cetăţeni este un show, ca să nu se creadă că doar Filat stă închis”, a subliniat Usatîi.

Primarul de Bălţi a mărturisit, de asemenea, că Shor l-a şantajat pe Plahotniuc înaintea alegerilor parlamentare, că în cazul în care nu este rezolvată problema de la Banca de Economii, acesta ar putea face declaraţii ce ar periclita mersul şi rezultatele finale ale alegerilor.

„Shor este un proiect politic al lui Plahotniuc care are mai multe sarcini pe stânga, sa distrugă Partidul Nostru. Pe lângă asta el deja este una din păpuşile principale. El l-a şantajat pe Plahotniuc în 2014. Atunci erau alegeri parlamentare şi Ilan Shor i-a zis lui Plahotniuc şi Filat că în cazul în care nu se dau indicaţii corespunzătoare ca să soluţioneze problema BEM-ului, se poate întâmpla orice. Plahotniuc, scârţâind din inimă şi Filat, era partener la acel moment cu Shor, au devenit nişte jucători şantajabili din cauza că erau alegerile în 5-6 luni”, a conchis Usatîi.