„Considerăm, că acest gest este unul sfidător la adresa întregii populaţii a Republicii Moldova, în condiţiile în care Federaţia Rusă îşi menţine şi astăzi, în mod ilegal, propria sa armată pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Guţu.

Totodată, liderul Partidului Dreapta accentuează că defilarea contingentului rus în PMAN este un afront adus comunităţii internaţionale, care a sprijinit efortul Moldovei de a ieşi din zona de influenţă a fostului imperiu sovietic.

„Rusia a fost recunoscută de către comunitatea internaţională în calitate de stat agresor în conflictul sângeros de pe Nistru, în 1992. În aceste condiţii, defilarea unui contingent militar rus în Piaţa Marii Adunări Naţionale reprezintă şi un afront direct, adus comunităţii internaţionale, care a sprijinit de-a lungul deceniilor Republica Moldova în efortul său de a ieşi din zona de influenţă a fostului imperiu sovietic şi de a se integra organic în structurile euroatlantice”, a precizat Ana Guţu.

„Invitarea militarilor ruşi la parada din 27 august 2016 este un gest de trădare a intereselor naţionale româneşti, dar şi a încrederii Înaltului Comandament NATO, faţă de care Republica Moldova şi-a asumat o serie de angajamente în schimbul sprijinirii reformei Armatei Naţionale”, a subliniat liderul Partidului Dreapta.

Amintim că anterior Ministerul Apărării a trimis o invitaţie autorităţilor ruse în care solicită militarilor ruşi să defileze în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 27 august, când Republica Moldova marchează 25 de ani de la proclamarea Independenţei.