Experţii susţin că membrii Comisiei Naţionale de Integritate ar trebui să monitorizeze mai atent declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor publici.

Raportul ADEPT, realizat în urma monitorizării a 245 de declaraţii de venit pentru anul 2014, arată că 82 de demnitari nu au menţionat valoarea terenurilor, caselor sau a automobilelor deţinute, iar 55 au omis conturile bancare.

În 25 de cazuri, valoarea bunurilor declarate era mai mică decât cea reală, iar în 23 de situaţii au fost depistate neconcordanţe între declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi şi cea de interese.

Experţii spun că o parte din vină aparţine Comisiei Naţionale de Integritate, care nu efectuează un control eficient al declaraţiilor de venit şi interese şi gestionează incorect datele.

De cealaltă parte, conducerea CNI a declarat printr-un comunicat de presă că a luat act de studiul realizat de ADEPT şi consideră că problemele depistate „ţin doar de timp şi de aspectul tehnic al acestora”.

Săptămâna trecută, mai multe ONG-uri au condamnat decizia CNI privind clasarea dosarului pornit pe numele judecătoarei Mariana Pitic. Magistrata a menţionat în declaraţia sa de avere că automobilul Porsche Cayenne pe care îl deţine a fost cumpărat cu 11 mii de lei în schimbul unui BMW de 10 mii de lei.

Organizaţiile membre ale Iniţiativei Civice pentru Integritatea în Serviciul Public au menţionat că CNI acţionează în contradicţie cu propriul său obiectiv de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul demnitarilor publici.