Analizând cazul lui Vlad Filat, Diacov a declarat că procurorii au comis mai multe gafe, iar ridicarea imunităţii fostului premier a fost ilegală. „Acest dosar trebuia cercetat de Secţia cazuri excepţionale a Procuraturii Generale, nu de „nişte procurori cu câţiva ani de experienţă”, susţine Diacov.

„Deputaţii i-au ridicat lui Filat imunitatea după ce Gurin le-a prezentat un denunţ. Nu au fost aduse probe pentru ridicarea imunităţii. A fost un vot pe criterii politice. În consecinţă, Filat nu a fost condamnat pentru cele descrise în denunţul lui Shor. De aici, reiese că ridicarea imunităţii lui Filat a fost ilegală”, constată ex-procurorul.

Potrivit lui Ivan Diacov persoanele care comit infracţiuni mărunte sunt condamnate la ani grei de puşcărie, iar cei care au comis crime grave rămân în libertate pentru că sunt acoperiţi de procurori. 

„O femeie este condamnată la nouă ani de închisoare pentru că a vândut patru grame de drog, iar cel care a organizat creşterea canabisului în sere şi mai are după el 15 dosare penale se află în libertate după ce procurorul general a luat la el dosarul”, a exemplificat fostul procuror al capitalei.