Ser­ghei Beţi­şor (53 de ani) este pădu­rar în Can­to­nul nr. 5 al Rezer­va­ţiei Natu­rale „Pădu­rea Domnească” din anul 1997. Sil­via Beţi­şor (55 de ani) este cas­nică, ante­rior acti­vând şi ea, de rând cu soţul, în comuna Cuh­neşti, acolo unde s-a năs­cut şi Adri­ana Beţi­şor, care este sin­gu­rul lor copil. Cei doi soţi locu­iesc în s. Clo­co­ceni, comuna Cuh­neşti, raionul Glo­deni, iar oame­nii din loca­li­tate afirmă că aceş­tia nu ar avea nicio intenţie de a pleca din loca­li­ta­tea în care au trăit şi şi-au făcut avere. „Trăiesc foarte bine aici, de ce să se ducă în altă parte?”, spune un fun­cţio­nar din Cuh­neşti.

Imobilul, cumpărat în decembrie 2015. Muncitorii pun pavaj în curte

Joi, 3 decem­brie 2015, Ser­ghei şi Sil­via Beţi­şor, în timp ce fiica lor inves­tiga cele mai răsu­nă­toare dosare din ulti­mii ani, sem­nau un con­tract de vânzare-cumpărare a unei case de locuit, cu gra­dul de fina­li­zare de 84%, în Dum­brava, comuna Tru­şeni, mun. Chi­şi­nău. Imo­bi­lul cum­pă­rat de părinţii Adri­a­nei Beţi­şor se află la ieşi­rea din Chi­şi­nău (în apro­pi­e­rea casei de lux a vice­pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău, Vlad Coteţ, reţi­nut într-un dosar de coru­pţie, n.r.) şi are două nive­luri.

Astăzi, acesta este deja ridi­cat şi îngră­dit. La poarta casei pot fi zărite câteva zeci de bucăţi de pavaj, nisip, iar în inte­ri­o­rul ogră­zii, saci cu ciment şi mate­ri­ale pen­tru fini­sare.

În curte se aud câţiva mun­ci­tori care lucrează la fini­sa­rea casei, care, deşi con­form date­lor cadas­trale ar avea o supra­faţă de doar 121 m.p., în rea­li­tate, are o supra­faţă de cel puţin două ori mai mare.
Imo­bi­lul nefi­ni­sat costă, la preţ de piaţă, cel puţin 100 mii de euro, echi­va­len­tul a peste 2,2 mili­oane de lei. Preţul real de vân­zare poate fi însă mult mai mare. De exem­plu, pen­tru o casă din apro­pi­ere, la fel nefi­ni­sată, care nu are nici măcar uşi sau feres­tre, pro­pri­e­ta­rii cer 185 mii de euro.

Salariul unui pădurar: 40 — 42 mii de lei pe an

Ser­ghei Beţi­şor, pro­pri­e­ta­rul din acte al imo­bi­lu­lui, ridică, lunar, un sala­riu de câteva mii de lei. „Între­prin­de­rile sil­vice sunt per­soane juri­dice indi­vi­du­ale. Noi, în 2015, le-am per­mis, în fun­cţie de acti­vi­ta­tea lor eco­no­mică, să ofere pădu­ra­ri­lor sala­rii de 3500-3800 de lei”, ne-a decla­rat un ofi­cial din cadrul Mol­d­silva, între­bat des­pre sala­riul pe care, astăzi, îl ridică un pădu­rar. Vale­riu Ţari­gra­ds­chi, direc­to­rul Rezer­va­ţiei Natu­rale „Pădu­rea Domnească”, spune că un pădu­rar de la Rezer­va­ţie ridică un sala­riu de cel puţin 2800-2900 de lei. „Sala­riul de fun­cţie e de 2800 — 2900 de lei. Dar, tri­mes­trial, la jumă­tate de an, se mai ada­ugă vechi­mea în muncă, pre­mii, alte faci­li­tăţi, cum ar fi norma de foc… Media sala­ri­u­lui unui pădu­rar pen­tru 2015 a fost de 40-42 de mii”, cal­cu­lează Ţari­gra­ds­chi.

 „Sunt şi faci­li­tăţi care nu se măsoară în bani. Mă refer aici la fap­tul că pădu­ra­ru­lui i se per­mite să cre­ască 3 capete de vite cor­nute mari. I se dă, con­form Codu­lui Sil­vic, o anu­mită supra­faţă pen­tru păşu­nat. I se dă, în depen­denţă de numă­rul de capete, supra­faţă de fânaţ, pen­tru colec­ta­rea fânu­lui. În plus, se dă norma de foc. Sunt lucruri care nu pot fi măsu­rate în bani”, explică direc­to­rul Rezer­va­ţiei. „Dl Beţi­şor îşi con­stru­ieşte casă în Chi­şi­nău? Nu cunosc. Ce, chiar el con­stru­ieşte? Inte­re­sant. Eu ştiu că el locu­ieşte aici”, spune Vale­riu Ţari­gra­ds­chi.

Beţişor: „Este o casă a membrilor familiei”

L-am între­bat pe Ser­ghei Beţi­şor dacă îşi con­stru­ieşte casă în Chi­şi­nău. „Nu cunosc… Casa e de fapt a soţiei. Ea nu lucrează, dar a fost ante­rior în Ita­lia… Ne-om muta acolo la bătrâ­neţe. Acum n-avem bani s-o ter­mi­năm”, ne-a zis tatăl pro­cu­ro­rei, chiar dacă, în aceste zile, mai mulţi mun­ci­tori lucrează în cur­tea imo­bi­lu­lui.

Adri­ana Beţi­şor pre­ci­zează că imo­bi­lul în con­stru­cţie nu-i apa­rţine nici ei, nici soţu­lui, ci fami­liei sale, în care a inves­tit inclu­siv ea o parte din banii obţi­nuţi la nuntă. „Casa nu-mi apa­rţine. Este într-adevăr a părinţi­lor mei, în care ei au inves­tit, dar în care nu ştim când ne vom muta. Ea a fost cum­pă­rată mai mult la dorinţa mamei, care are pro­bleme de sănă­tate şi care stă mai mult prin Chi­şi­nău, cu noi. Ea şi-ar dori să se mute cu tra­iul aici. Este o casă a mem­bri­lor fami­liei. Nu apa­rţine nici mie, nici soţu­lui, dar a fost pro­cu­rată cu gân­dul că, într-o zi, în ea ne vom muta împre­ună cu părinţii. Asta era ten­dinţa de vii­tor. Părinţii mei sunt foarte mun­ci­tori. Puteţi întreba asta la oame­nii din sat. Acolo ei cresc şi ani­male, au grijă de tere­nuri agri­cole. E ceea ce ştiu eu, pen­tru că nu le veri­fic veni­tu­rile. Oame­nii de la ţară, credeţi-mă, se des­curcă. Mama a fost şi în Ita­lia. Au avut grijă de mine şi au inves­tit toată viaţa doar în mine, fiind sin­gu­rul lor copil. Da, şi noi am inves­tit în această casă o mică parte din banii pe care i-am obţi­nut în urma cere­mo­n­iei căsă­to­riei, pe care am avut-o anul tre­cut. A fost însă doar o parte din inves­ti­ţie”, a menţio­nat Adri­ana Beţi­şor.

Nuntă de 1 milion şi maşină nouă prin „mandat”

În edi­ţia tre­cută, ZdG a scris că pro­cu­rora Adri­ana Beţi­şor care, la 30 de ani neîm­pli­niţi, a reu­şit cea mai răsu­nă­toare con­dam­nare din isto­ria R. Mol­dova, cea a unui ex-premier, s-a căsă­to­rit cu Dumi­tru Şubin, şef de dire­cţie în cadrul Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat (IFPS). La nuntă, cei doi soţi fun­cţio­nari au adu­nat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. Tot în 2015, acu­za­toa­rea de stat a intrat, prin „man­dat”, în pose­sia unui auto­mo­bil nou, Skoda Octa­via, fabri­cat în ace­laşi an. „Maşina apa­rţine unei per­soane ple­cate peste hotare, care mi-a dat drep­tul să o folo­sesc”, declara Beţi­şor. Soţul pro­cu­ro­rei con­duce, tot din 2015 şi tot prin man­dat, o Skoda Octa­via, ceva mai veche, fabri­cată în 2013.

În ulti­mii patru ani, Adri­ana Beţi­şor şi Dumi­tru Şubin au decla­rat veni­turi sala­ri­ale modeste. Adri­ana Beţi­şor a decla­rat, în această peri­oadă, veni­turi din sala­riu în sumă totală de apro­xi­ma­tiv 340 mii de lei, iar Dumi­tru Şubin, puţin peste 285 mii de lei. Adri­ana Beţi­şor acti­vează în Pro­cu­ratură din 2011, iar Dumi­tru Şubin în cadrul IFPS din 2012. În decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pen­tru 2015, cei doi au indi­cat că deţin „în folo­sinţă” un apar­ta­ment din anul 2014, obţi­nut în urma unui con­tract de inves­ti­ţii.

În edi­ţia tre­cută, în arti­co­lul „Cariera, ave­rea şi dosa­rele Adri­a­nei Beţi­şor”, scriam că pro­cu­rora s-a ocu­pat de dosa­rul fos­tu­lui minis­tru al Cul­tu­rii, Boris Focşa, care ulte­rior a fost cla­sat. După apa­ri­ţia arti­co­lu­lui, aceasta a menţio­nat că ea a făcut parte din gru­pul de pro­cu­rori care s-a ocu­pat doar la etapa ini­ţi­ală de acel dosar şi că nu ea a fost cea care, într-un final, a dis­pus cla­sa­rea ace­lei cauze penale.

Ziarul de Gardă