„Viaţa lui Mihail Gofman este în pericol, nu doar libertatea. El ar fi bine să-şi ia familia şi să rămână acolo. Eu cred că SUA îi vor asigura protecţie de martor. Aceşti criminali sunt în stare de orice. Dacă au fost în stare să intoxice sau să împuşte oameni care ştiau despre furtul miliardului, de ce nu ar face-o cu cei care au făcut deja declaraţii”, a declarat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Potrivit experţilor, Republica Moldova are şanse să-şi recupereze miliardele furate numai în cadrul unei anchete desfăşurate în afara influenţei lui Vladimir Plahotniuc. Doar atunci, mai mulţi oameni din anturajul oligarhului vor începe să vorbească.

„Este important că Mihail Gofman l-a numit pe Plahotniuc drept prim beneficiar, pentru că după prima apariţie a sa, au apărut alte materiale care au deviat subiectul şi au început să-l ducă pe linia Platon-Shor, iar Plahotniuc a început să dispară din această schemă. Le fel este importantă declaraţia că structuri din afara ţării au dirijat procesul. În ultimul timp se vorbeşte foarte mult despre omul din umbră, despre Iaralov care este marele arhitect şi coordonator al acestei scheme. El a fost doar coordonator pe interior al acestei scheme. Pentru implicarea unei asemenea scheme la nivel internaţional, cu siguranţă au fost implicaţi şi alţi actori, inclusiv din exterior. Nigeria şi-a recuperat banii în urma unui proces iniţiat în SUA. Dacă în cazul jafului de la bănci este iniţiat un proces în afara influenţei lui Plahotniuc, atunci şi rezultatul acestui proces este previzibil. Atunci mulţi oameni din anturajul lui Plahotniuc vor fi tentaţi să vorbească cât mai repede ca să-şi salveze propria piele”, a menţionat comentatorul Victor Ciobanu.

Potrivit expertului, economic, este important şi că Mihail Gofman le-a spus jurnaliştilor americani că la Chişinău nu există investigaţii care ar viza direct jaful miliardului.

„Sunt nişte episoade răzleţe din toată această afacere. Vedem că Procuratura în continuare insistă pe în a deschide al doilea dosar lui Filat. Anterior şi şeful CNA zicea că se ocupă de creditele neperformante. De aici se vede clar, că cei de la guvernare vor să închidă afacerea, or ea abia începe. Creditele neperformante au existat tot timpul din 90 până în acum. Cireaşa de pe tort a fost scoaterea miliardului, furtul rezervelor valutare, rolul BNM. În Occident, guvernele au salvat băncile. Dar miliardul s-a scos ca să fie furat. Aceasta este diferenţa”, a spus Victor Ciobanu.

În context, Andrei Năstase a adăugat că preşedintele Nicolae Timofti ar fi trebuit să reacţioneze imediat de Guvernul Filip a cerut Parlamentului adoptarea de urgenţă a proiectului ce pune pe umerii populaţiei datoria formată în urma jafului din sistemul bancar. Astfel, alegerile prezidenţiale sunt unica şansă pentru ca frauda de la băncile din RM să fie obiectul unei anchete internaţionale.

„Exact în aceeaşi perioadă când cei de la Platforma DA îi cereau preşedintelui Timofti, atunci în Nigeria a demarat procesul de recuperare a 9 miliarde de dolari. Preşedintele nigerian a făcut acele demersuri către instituţiile internaţionale şi guvernele statelor civilizate. De ce nu face la fel preşedintele Timofti? Pentru că dânsul în momentul de faţă a ales să rămână ostatecul lui Plahotniuc. I-a mai rămas câteva luni după care să se ducă liniştit. Dacă eram într-un stat normal, civilizat, care nu era capturat, ar fi venit imediat după 8 iunie, când Guvernul nocturn Filip-Plahotniuc a venit cu această iniţiativă în parlament de votare urgentă a punerii pe umerii populaţiei miliardelor furate, un preşedinte ar fi ieşit şi s-ar fi adresat către popor, ar fi putut declanşa şi un referendum. Eu nu-mi pierd speranţa că Plahotniuc va ajunge pe banca acuzaţilor şi nu ca un criminal oarecare, dar ca unul internaţional. Iată de ce este nevoie ca pe 30 octombrie să ne consolidăm şi să alegem un preşedinte care să facă ordine în ţară. O asemenea anchetă se va produce la un simplu demers făcut pe o hârtie”, a menţionat Andrei Năstase.

 „În cazul Nigeriei, a fost solicitarea preşedintelui, doar că a următorului. Dacă Timofti a evitat să se implice în politica moldovenească până acum, nu văd cum s-ar implica acum având în vedere că nu a demonstrat niciun fel de capacitate de implicare. Speranţa noastră este spre viitoarea guvernare care va înainta aceste demersuri. Ancheta trebuie să fie internaţională, nu sub jurisdicţia RM. Doar atunci vom avea şanse să ajungem la un final cu acest dosar şi, ce este mai important, ca acest miliard să fie întors aşa cum s-a întâmplat în Nigeria”, a conchis Victor Ciobanu.