Decizia, cunoscută în general ca fiind una criminală, a fost atunci luată timp de jumătate de oră la propunerea viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, membrul partidului PD, şi cu sprijinul direct al prim-ministrului Iurie Leancă, acum membrul partidului Popular European din Moldova, scrie omg.md.

Singurul care s-a opus deciziei a fost fostul başcan al UTA Găgăuzia , Mihail Formuzal, care a ieşit cu o critică argumentată la adresa Guvernului.

Fostul ministru al finanţelor de atunci, Veaceslav Negruţa, a declarat că „ noi susţinem pe deplin acest proiect”. Singura sa obiecţie se referea la formularea „un procent din cifra de afacere sau din volumul de vânzări”. 

Reprezentant la momentul actual ca „luptător cu corupţia”, Maia Sandu a rămas tăcută pe întregul proces de discuţii şi ascultătoare a votat această decizie, pe care acum o consideră „o decizie în detrimentul statului”.

De asemenea, au votat şi politicieni proeminenţi ca Pavel Filip (actualul prim-ministru), Marcel Răducan şi Valentina Buliga (deputaţi din partea PD), Octavian Grama (deputat în majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc), Anatol Şalaru, (ministrul apărării) şi Mihai Moldoveanu, (şef al Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău), Eugen Carpov (deputat din partidul lui Leancă), Vasili Bumacov, Gheorghe Duca (Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care nu demult a spus cu voce tare că corupţia este principalul pericol al securităţii Republicii Moldova).