„Anul trecut, când Shor a fost reţinut de CNA pentru prima dată, se făceau exact aceleaşi show-uri mediatice. Trebuie să se facă show mediatic după ce s-a făcut show cu Filat. Acum se face show cu Shor pentru că vine o campanie prezidenţială şi trebuie să fie explicate anumite lucruri. O altă remarcă pe care au făcut-o jurnaliştii: ce căutau doi bodyguarzi ai lui Shor împreună cu ofiţerii CNA în jurul acestui individ? Petrenco era ridicat pe braţe, trântit pe jos, pe scări, nu mai vorbim despre bodyguarzi sau alte chestii. Este clar, se vede de la o poştă că se face un show, o regie, şi cel mai greu de bănuit este finalul acestui show”, crede membrul Platformei DA, Alex Cozer.

Şi analistul politic Victor Ciobanu vorbeşte despre un show regizat pe strada Cantemir, sediul de afaceri al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Scenariştii de la Bollywood-ul nostru de pe Cantemir asta au scris şi asta s-a realizat. Am remarcat faptul că poliţia care răspunde de securitatea întregului perimetru a fost bruscată, dată afară şi CNA a făcut ce a vrut, ceea ce demonstrează încă o dată că jocurile se fac pe verticala telecomenzii Procuraturii Anticorupţie, a CNA. Evident este un show, dar concomitent, într-adevăr, este primul pas în lupta cu corupţia şi Gofman a spus că lista este mare. Odată ce apar tot mai mulţi oameni care vorbesc, indiferent de care cauze personale le invocă, indiferent din ce tabără sunt şi indiferent că ar trebui să trecem prin filtru aceste declaraţii, eu cred că mai departe vor apărea tot mai multe declaraţii, mai mulţi martori”, a declarat Victor Ciobanu.

De cealaltă parte, comentatorul politic Anatol Ţăranu crede că evenimentele din ultima perioadă arată că manevra oligarhiei din RM se îngustează dramatic.

„Shor este o persoană foarte incomodă pentru că este putătorul unor informaţii explozive. După mine, uşor-uşor se induce în psihologia colectivă că Shor ar putea dispărea. Shor trebuie să tacă. Nu aş da foarte mult pentru securitatea lui. Este absolut evident că şi pe Shor încearcă să-l dejoace şi pe el în folosesc în formula aceasta. Şi asta încă o dată vorbeşte despre faptul că marja de manevră a oligarhatului moldovenesc se îngustează catastrofal. Ei tot mai mult şi mai mult nimeresc într-un culoar din care nu prea este ieşire. Şi atunci, ca să fac prima concluzie, ar fi două soluţii: sau şi-au strâns toată mobila şi au încărcat-o în avion, sau represaliile”, a menţionat Ţăranu.

Invitaţii emisiunii au vorbit şi despre comisia secretă pentru elucidarea situaţiei de la băncile care au fost lichidate. 

„Eu sunt tentat să cred că această comisie secretă chiar a existat. Leancă, fiind numit pe lista lui Gofman, deja trebuie să se justifice şi iată alege iar o cale neinspirată, aşa cum a făcut şi anterior cu asumarea răspunderii, cu semnarea miliardelor, că i s-a sugerat, că nu era la curent, deci tot felul de răspunsuri indecise şi deocheate, pentru că, până la urmă, orice persoană responsabilă care a trecut de majorat dacă semnează este responsabilă”, a spus Victor Ciobanu.

„Leancă a spus ceva foarte important: „La indicaţia mea, Gofman a fost concediat pentru că eu am văzut nu ştiu ce investigaţii jurnalistice”. Vă mai amintiţi vreun angajat CNA dat afară la indicaţia prim-ministrului? Înseamnă că Gofman a fost extrem de incomod şi a deranjat prin acţiunile sale. Încă o chestie care mă face să cred că a existat această comisie este că regretatul Ion Butmalai, deşi nu a spus-o direct, de multe ori a afirmat că există o echipă care investighează ce se întâmplă la bănci şi că el deţine informaţii foarte importante”, a spus şi Alex Cozer.

La rândul său, analistul Anatol Ţăranu le-a sugerat deputaţilor din opoziţie să facă o sesizare, un demers, prin care să ceară răspuns la întrebarea dacă în acea perioadă a existat o dispoziţie, chiar şi secretă, privind crearea unei asemenea comisii.

În concluzie, Victor Ciobanu a spus: „Ceea ce ni s-a servit până acum, cu Filat şi iată acum cu Shor, acest scenariu a eşuat, putem pune punct. De aici bomba mică a explodat, cred că vor exploda mai multe şi până la urmă va exploda tot sistemul”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.