Este mesajul şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a adresat un mesaj în limba română cu ocazia intrării în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE.

„Dragi prieteni, aş dori să vă felicit cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Atunci când am semnat acest acord între UE şi Republica Moldova, cu ceva mai mult de doi ani în urmă, a fost un succes semnificativ pentru ambele părţi. Parteneriatul nostru a adus multe realizări considerabile pe parcurs. Republica Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic care a obţinut liberalizarea regimului de vize. În relaţiile noastre comerciale am obţinut o creştere constantă şi sustenabilă a volumului de schimburi care a subliniat rolul UE ca cel mai principal partener comercial al Republicii Moldova”, afirmă Pirkka Tapiola.

Ambasadorul Uniunii Europene a adăugat că semnarea Acordului de Asociere reprezintă doar un început şi a atras atenţia asupra restanţelor pe care le are Republica Moldova cât priveşte implementarea reformelor.

„Chiar de la bun început noi am fost conştienţi de faptul că semnarea, ratificarea şi, chiar acum, intrarea deplină în vigoare a Acordului reprezintă doar un început în drumul spre dezvoltare. Mai avem foarte mult de muncit pentru a realiza reformele necesare. Există multe aspecte care necesită o îmbunătăţire pe aspecte care influenţează viaţa voastră de zi cu zi, cum ar fi independenţa agenţiilor de aplicare a legii, dreptul la un proces echitabil, respectarea drepturilor omului şi, nu în ultimul rând, dreptul la o societate fără corupţie. Dacă reuşim să realizăm aceste deziderate, parteneriatul nostru şi aproximarea vor avea o bază pentru prosperare şi, mai important, la fel va avea şi Republica Moldova. Şi aceasta este exact ceea ce vă doresc în această zi”, îşi încheie mesajul Pirkka Tapiola.

Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, a intrat în vigoare începând de astăzi, 1 iulie. Documentul istoric a fost semnat la Bruxelles pe 27 iunie 2014. Intrarea în vigoare a Acordului semnifică finalizarea procedurii de ratificare a acestuia de către părţile semnatare şi, respectiv, aplicarea în integralitate a tuturor prevederilor acestuia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.
 

Acordul de Asociere intră în deplină vigoare astăzi!

Posted by Delegation of the European Union to Moldova on Friday, July 1, 2016