„Cerem amânarea acestui proiect pentru săptămâna viitoare pe motiv că nu este gata raportul comisiei”, a explicat Ivanov.

„Încercaţi să excludeţi doar temporar acest proiect. Noi vom insista să nu fie votat”, a intervenit liderul PSRM, Igor Dodon. Socialiştii consideră că PL şi PD au bătut palma pentru a vota proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău şi proiectul bugetului pentru 2016. 

Amintim că proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău a fost adoptat de Parlament în primă lectură pe data de 8 aprilie curent, în lipsa unui aviz din partea Guvernului.

Iniţiativa a încins spiritele în legislativ. Liberalul Mihai Ghimpu a fost la un pas să fie luat la bătaie de parlamentarii din PSRM, care au încercat să zădărnicească procedura de vot. Socialiştii, dar şi neafiliaţii din grupul Leancă, i-au acuzat pe liberali că ar şantaja majoritatea parlamentară pentru ca documentul să fie votat. Mihai Ghimpu a respins acuzaţiile.

Întâmplător sau nu, cu o zi înainte ca proiectul PL să fie votat, la sediul formaţiunii a fost surprinsă maşina prim-vicepreşedintelui PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Liderul PL a recunoscut că s-a consultat cu oligarhul pe marginea proiectelor ce urmau a fi examinate a doua zi în plen, asta chiar dacă Plahotniuc nu deţine în prezent nicio funcţie publică.

De menţionat că experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au criticat proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat de PL. În urma unei analize a legii, specialiştii au constatat că iniţiativa Partidului Liberal, care limitează atribuţiile Consiliului Municipal Chişinău şi oferă mai multe competenţe primarului, sfidează bunele practici internaţionale în domeniul administraţiei publice locale. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.