Corina Fusu a fost acuzată de opoziţie că promovează în funcţie persoane care fac parte din PL şi că a blocat reformele iniţiate de fosta echipă a ministerului.

Şefa de la Educaţie a prezentat un raport de activitate a ministerului pe care îl conduce, după care a răspuns întrebările deputaţilor.

Răspunsurile oferite însă nu i-a mulţumit pe autorii moţiunii. Socialiştii susţin că actuala conducere a Ministerului Educaţiei este incompetentă şi s-a organizat sub forma unui mecanism de promovare a intereselor Partidului Liberal.

Totodată, potrivit PSRM, organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general are loc în condiţii discriminatorii, după criterii de apartenenţă politică, iar majoritatea lor absolută nu provin din sistemul educaţional, ci desfăşoară alt gen de activitate în mod normal. Corina Fusu a respins aceste acuzaţii.

Pentru demiterea şefei de la Educaţie au votat şi deputaţii PLDM. Liberal-democraţii susţin însă că astfel nu s-au solidarizat cu socialiştii, dar consideră că liberala Corina Fusu a pus cruce peste reformele iniţiate de Maia Sandu.

„Fracţiunea PLDM consideră că moţiunea este prost argumentată. Actuala echipă a Ministerului Educaţiei a deturnat cu bună ştiinţă reformele iniţiate în sistem. Pe munca fostei echipe s-a pus cruce. Au fost angajate persoane care nu cunosc domeniul. Situaţia din învăţământ devine tot mai precară. Politicile educaţionale se dovedesc a fi de formă, nu de fond. Echipa pe care o conduceţi este ineficientă. Aţi promovat în funcţii persoane cu carnete de partid, iar personalităţi notorii s-au retras pentru că nu au vrut să adere la partid. Nu aţi reuşit să asiguraţi cultura calităţii actului didactic. Nu ne solidarizăm cu PSRM, dar vom vota pentru demiterea ministrului Educaţiei. Va fi mai bine pentru educaţie”, a menţionat deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

Următorul reprezentant al Guvernului împotriva căruia PSRM a înaintat moţiune simplă este ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Anterior, în fiecare săptămână, membrii fracţiunii socialiştilor vor înainta câte o moţiune pentru fiecare membru al actualului guvern. Şi asta pentru că anterior nu au reuşit să strângă suficiente semnături pentru a putea înainta moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.