„Cea mai răspândită metodă este sondajul şi toate părţile agreează această idee. Este important să vedem şi instituţia care să-l realizeze, să fie o măsurătoare credibilă. În afară de sondaj, se poate organiza un congres comun al delegaţilor partidelor, doar că acest congres ar putea să nu aibă rezultat, pentru că fiecare delegaţie îşi va promova propriul candidat. Discutăm mai multe metode şi urmează să convenim asupra mecanismului de identificare a candidatului cu cele mai mari şanse”, a precizat preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

„Actualmente în RM a fost lansată această temă, a unui candidat comun, fie că al dreptei unice, fie al întregului spectru politic antioligarhic, pentru a vedea reacţiile opiniei publice, ale liderilor de partide. E un lucru necesar, aşa începe sondarea opiniei publice. Guvernarea consideră că situaţia e stabilizată şi că e bine fiecare să meargă cu propriul candidat. Cei prezenţi aici însă nu cred că situaţia s-a stabilizat”, a adăugat analistul politic Igor Boţan.

Participanţii la dezbatere au vorbit despre principalele caracteristici pe care trebuie să le întrunească eventualul candidat.

„În primul rând, trebuie să fie o persoană integră, pentru că lipsa credibilităţii este o problemă foarte mare. Trebuie să fie un bun profesionist, pentru că sarcinile vor fi dificile şi va trebui să fie foarte creativ ca să găsească soluţii atunci când Parlamentul şi Guvernul vor face front comun împotriva sa”, crede Maia Sandu.

„Pentru noi e principial să menţină vectorul european. Acest candidat trebuie să aibă şi curajul de a ieşi în faţa cetăţenilor, să vină cu propuneri şi soluţii, să aibă curajul de a lupta deschis cu corupţia”, a adăugat reprezentantul PPEM, Mihai Căpăţînă.

„E necesar să fie un candidat care sub nicio formă nu va bate palma cu Plahotniuc. Un alt criteriu este vectorul european. Pentru Moldova, vectorul european e ireversibil, doar dacă nu se va menţine această dictatură”, a menţionat reprezentantul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari. 

Mai mult, reprezentantul PPDA susţine că un asemenea preşedinte nu va putea „coabita” cu actuala componenţă a Parlamentului şi Guvernului şi că acesta va trebui să anunţe alegeri anticipate. „Ultimele acţiuni ale guvernării dovedesc o dată în plus că RM se află în faza instaurării unei dictaturi fără precedent. Cine crede că acest preşedinte ales poate coabita cu această majoritate încă doi-trei ani - greşeşte amarnic. Preşedintele trebuie să dizolve Parlamentul şi să anunţe anticipate. E necesar ca viitorul preşedinte, cu sprijinul poporului, să facă insuportabilă viaţa acestei majorităţi”, a spus Slusari.

În replică, analistul politic Igor Boţan a menţionat că „ideea e prea frumoasă ca să fie realistă”. „Preşedintele nu are aceste pârghii şi va trebui să apeleze la sprijinul poporului, ca oamenii să iasă, să ceară anticipate şi atunci, sub presiunea poporului, să fie dizolvat Parlamentul”, afirmă Boţan.

„Noi ne dorim nu doar să scăpăm de un oligarh, ci să resetăm sistemul astfel ca statul să nu mai poată fi capturat de o persoană sau un grup de persoane de acum încolo. Nu sunt de acord că rolul acestui preşedinte este aproape zero. Preşedintele poate să pornească resetarea acestui sistem, că nu vrem doar să demolăm sistemul, ci să-l reconstruim”, a declarat, la rândul ei, preşedinta PAS.

Tot preşedinta PAS a spus că numele candidatului comun nu ar trebui să fie anunţat cu mult timp înainte de alegeri şi asta pentru că guvernanţii ar putea schimba regulile de joc.„Nu este corect, chiar dacă am avea acest candidat, să fie anunţat înainte ca Guvernul, Parlamentul să clarifice regulile de joc. Nu au fost adoptate nici modificările la Codul Electoral şi am putea să ne trezim şi cu alte modificări din partea guvernării. Dacă anunţăm planurile înainte de timp, guvernarea va schimba regulile de joc pentru a reduce şansele candidatului”, a atenţionat Maia Sandu.