Potrivit deputatului UE, acest raport este important pentru a cunoaşte care sunt progresele şi problemele existente în Republica Moldova.

„Practica europeană de până acum, pentru ţările cuprinse în Politica Europeană de Vecinătate, constă în prezentarea evaluărilor Comisiei Europene, sub forma rapoartelor de progres, o dată pe an. Ultimele rapoarte disponibile, inclusiv cel cu referire la Republica Moldova, au fost publicate în martie 2015 şi se referă la evoluţiile din 2014. Între timp a avut loc modificarea Politicii Europene de Vecinătate şi s-a schimbat abordarea Comisiei Europene, evoluţiile din fiecare stat fiind analizate în funcţie de îndeplinirea obiectivelor stabilite şi asumate de comun acord cu fiecare din aceste state”, a declarat Andi Cristea.

„Având în vedere că un raport de progres este important, atât pentru instituţiile europene, cât şi pentru guvernele respectivelor state, ca un instrument de calibrare care indică obiectiv progresele sau problemele existente, i-am adresat Înaltului Reprezentant pentru politică externă Federica Mogherini o întrebare scrisă în procedura de prioritate - când va publica Comisia Europeana un asemenea document de evaluare referitor la Republica Moldova?” a adăugat europarlamentarul Andi Cristea.
 
Conform procedurilor existente, Comisia European are la dispoziţie trei săptămâni pentru a răspunde.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova se va întruni la Bruxelles pe 26 septembrie pentru a analiza stadiul implementării Acordului de Asociere.