De această opinie este liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Majoritatea membrilor CSM sunt suciţi cu cheiţa de către Poalelungi, la discreţia lui Plahotniuc. Această majoritate s-a transformat într-o grupare criminală, într-un pluton de execuţie publică a celor ce se opun fărădelegilor din sistemul judecătoresc”, a declarat Andrei Năstase.

„În cazul judecătoarei Manole, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie sunt complicii grupării criminale, sunt cei care prin fraudă, premeditat au creat circumstanţe şi „probe” pentru un procuror aservit regimului. Dacă analizăm doar stilistic decizia CSJ, observăm penalul din esenţa acestor judecători şi intenţia directă la producerea infracţiunii. Toţi vor răspunde în faţa legii. Promit”, a conchis liderul PPDA.

Amintim că săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul privind urmărirea penală a judecătorului Domnica Manole, la cererea procurorului general interimar. Eduard Harunjen a invocat decizia CSJ, care a anulat decizia Domnicăi Manole de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. La rândul ei, Domnica Manole a declarat că a respectat legea şi că CSM „apără alte interese decât cele ale judecătorilor”.

Cazul a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel. „Aceste evoluţii nu risipesc îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă în justiţie”, a atenţionat UE. „Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa intimidării şi amestecului politic”, a reacţionat şi Ambasada SUA. „Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă”, a fost şi mesajul Forumului Judecătorilor din România. Totodată, mai mulţi judecători din RM, precum şi experţi juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, s-au solidarizat cu Domnica Manole, calificând cazul drept un atac asupra magistratei pentru criticile făcute de ea anterior la adresa sistemului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.