Publicaţia americană notează că lui Plahotniuc i se spune „Plaha”, cuvânt care în rusă înseamnă butucul călăului. Liderii proruşi sunt încântaţi de fotografie. „Din punct de vedere politic, cinic vorbind, desigur că este benefică pentru mine”, a spus liderul PSRM, Igor Dodon.

„Faptul că Statele Unite ar avea înţelegeri cu asemenea persoane detestată de public i-a dezamăgit pe mulţi moldoveni, în special pe cei care împărtăşesc dorinţa Washingtonului de a scoate ţara de pe orbita Rusiei şi a o orienta către Occident”, mai scrie The New York Times.

Toţi am fost şocaţi când a apărut fotografia”, a spus jurnalista Natalia Morari. „Nimeni nu-l consideră pe Plahotniuc proeuropean. El este pro-Plahotniuc şi procorupţie”, a adăugat  jurnalista. „Recunoaşte că probabil sunt exagerate şi poveştile despre puterea pe care o are în prezent Plahotniuc, şi despre păcatele lui din trecut, însă mulţi dintre moldovenii care sunt cu adevărat prooccidentali au interpretat întâlnirea de la Washington drept o „trădare”, a explicat Natalia Morari.

„Dacă Washingtonul îl sprijină în mod real pe Plahotniuc este o chestiune care rămâne în dezbatere şi este, de asemenea, o chestiune aflată în centrul strategiei americane în noul său Război Rece pe care îl duce cu Moscova pentru influenţa în fostele teritorii sovietice. Ca să formulăm mai simplu: oare ar trebui ca Occidentul, nerăbdător să izoleze Rusia şi pe aliaţii ei, să recurgă la ajutorul unor oameni ca Plahotniuc?”, se mai notează în articolul de peThe New York Times.

Cotidianul mai scrie că Departamentul de Stat a refuzat să comenteze oficial despre întâlnirea la care a luat parte Plahotniuc, iar omul de afaceri, la rândul său, a refuzat să acorde un interviu publicaţiei americane.

În continuare, The New York Times schiţează un profil al omului de afaceri şi notează că nu sunt clare nici care sunt simpatiile lui Plahotniuc şi nici măcar cetăţenia lui. Opozanţii spun că are paşapoarte eliberate de Rusia, Moldova şi România şi că a locuit un timp în România sub o altă identitate. Partidul său nu răspunde la întrebările referitoare la cetăţenia omului de afaceri şi la identităţile folosite anterior.

The New York Times îl citează şi pe un oponent al lui Plahotniuc, Grigore Petrenco. Acesta a explicat că cea mai de preţ pârghie pe care o are Plahotniuc este lupta geostrategică dintre Moscova şi Washington, care i-au permis să se dea drept un prieten al Occidentului.

Fotografia întâlnirii dintre Plahotniuc şi Nuland n-a făcut decât să le confirme puterea lui Plahotniuc, notează publicaţia. După întâlnire, televiziunile controlate de Plahotniuc s-au grăbit să anunţe că Statele Unite îi acordă sprijin oligarhului pentru că văd în el o ancoră de stabilitate şi o garanţie pentru drumul Moldovei către Vest. La rândul lor, mediile proruse au prezentat întâlnirea ca o dovadă că Washingtonului nu-i pasă de starea de sărăcie a oamenilor obişnuiţi, ci numai de jocurile geopolitice şi de interesele unei elite profund corupte.

Liderul PPEM, Iurie Leancă spune faptul că Plahotniuc s-a folosit de Washington ca să-şi spele reputaţia.

Varianta în limba engleză poate fi accesată aici.