Totodată, alesul european a reiterat că dacă guvernul din RM doar mimează implementarea reformelor, mai devreme sau mai târziu acest lucru va fi înţeles la Bruxelles şi partenerii externi îşi vor pierde încrederea. Dacă guvernul pierde încrederea partenerilor internaţionali, de suferit vor avea cetăţenii. 

Referindu-se la sprijinul financiar pentru statele din vecinătatea estică care implementează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi la faptul că Moldova ar trebui să beneficieze de mai multă asistenţă din partea Bruxellesului, Siegfried Mureşan indică două aspecte importante: „Unu, câţi bani sunt la dispoziţia Republicii Moldova. Şi doi, dacă sunt absorbiţi. Pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova, condiţiile trebuie să fie îndeplinite, atunci banii sunt deblocaţi şi ajung în Republica Moldova. Dacă condiţiile sunt îndeplinite, aceasta ţine de autorităţile de la Chişinău ca să implementeze toate condiţiile necesare pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova. Legat de prima întrebare, câţi bani sunt la dispoziţia Republicii Moldova, eu vreau cât mai mulţi. Şi chiar dacă în momentul de faţă Republica Moldova nu reuşeşte să absoarbă toţi banii, nu sunt îndeplinite toate condiţiile, vreau ca pe hârtie pentru Republica Moldova să fie cât mai mulţi bani, astfel încât, dacă guvernul este serios şi îndeplineşte condiţiile, să existe un volum mare, un bazin mare din care Republica Moldova să poată absorbi”, a adăugat Mureşan.

„Există şansa şi există voinţa din partea Uniunii Europene ca Republica Moldova, până la sfârşitul acestui an, să beneficieze de sumele pe care Uniunea Europeană i le poate pune la dispoziţie. Mingea este însă în terenul autorităţilor de la Chişinău, acestea trebuie să încheie cu succes un acord cu Fondul Monetar Internaţional, să primească de la Fondul Monetar Internaţional un certificat de bună purtare economică, să vină cu planul de reforme, cu măsurile de consolidare fiscal-bugetară şi atunci va veni şi asistenţa financiară de la Uniunea Europeană. Aşa cum Uniunea Europeană a promis întotdeauna, noi am spus: „Vrem să ajutăm. Aşteptăm ca guvernul să îndeplinească condiţiile necesare pentru ca noi să putem ajuta”, a punctat eurodeputatul.

„Acordul de Asociere înseamnă că Uniunea Europeană se va implica şi mai mult în Republica Moldova, pentru ca administraţia publică să devină mai eficientă, să facă ceea ce aşteaptă oamenii, ca justiţia să funcţioneze, ca banii de la bugetul public să fie investiţi în acele domenii în care contează pentru oameni – în sănătate, în educaţie, în infrastructură, în acele domenii de pe urma cărora oamenii câştigă. Uniunea Europeană se va implica cu toată expertiza pe care o are pentru ca şi în Republica Moldova să se vadă ceea ce s-a văzut în alte ţări din Europa de Est în ultimii 20 de ani – în Polonia, în Cehia, în Slovacia, în România, în Bulgaria – şi anume că oamenilor din aceste ţări începe să le meargă tot mai bine”, a conchis Siegfried Mureşan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.