„Alegerile prezidenţiale sunt un obiectiv, cum am zis, pentru că din puzzle-ul ăsta al lui Plahotniuc lipseşte o piesă care se numeşte preşedinte. Preferabil este să fie o piesă total controlată de dânsul. Cred că va fi lansată o candidatură oficială de la PD, din sondaje se vede că este Marian Lupu, aşa, cu 5%, dar el este cel mai tare pentru că restul sunt la 0,1%. Miza se va face însă pe un alt candidat, care va fi independent, dar până la urmă va fi obstrucţionat. Eu cred că se va juca foarte dur, ca să nu treacă nimeni din opoziţia intransigentă”, a declarat comentatorul politic, în cadrul emisiunii Alb&Negru, la Unimedia.

Victor Ciobanu a mai spus că nu vede alt candidat din partea PD pentru că toate sondajele au arătat că miza pentru speakerul Andrian Candu este mică, sub un procent. „În plus, îl compromiţi, dar Candu este de-al casei şi mai bine îl ţii în rezervă pentru alte chestii mai importante”, a menţionat Ciobanu. „Cât despre candidatura Gherman, nu-mi pare credibilă. Până la urmă Natalia Gherman este un bun profesionist, dar cu siguranţă nu este un candidat care ar avea şanse”, crede analistul.

Potrivit comentatorului politic, unul dintre liderii PAS şi PPDA va fi eliminat din cursă. „Unul din cei doi lideri trebuie să fie excluşi ca să fie mai clară competiţia, mai degrabă cred că va fi Andrei Năstase”, a spus Ciobanu.

Analistul a mai adăugat că alegerile prezidenţiale vor decurge după un scenariu cunoscut. „Pe stânga este clar, aici este Dodon care conduce detaşat. Pe dreapta probabil se va miza pe dispersarea electoratului prin lansarea multor candidaţi mărunţi. Unii spoileri cu misiuni speciale care să bată în candidaţii reali, care să aducă toate voturile în zona incertitudinii. În turul doi este cu totul altă poveste, pentru că atunci nu este vot pro, ci vot împotrivă. Şi atunci când ajungem la votul împotrivă, câştigă dreapta. Eu cred că aproximativ acesta este scenariul”, a conchis Victor Ciobanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.