Proiectul de lege a fost votat lectura a doua cu mai multe elemente noi. De exemplu, campania electorală va dura doar 30 de zile, adică în luna octombrie. Un alt aspect este că în buletinul de vot va fi indicat doar numele candidatului şi apartenenţa politică, fără date biografice.
 
După ce va fi ales şef de stat, candidatul, în caz că va fi membru de partid, va trebui să renunţe la această calitate.

În document nu au fost incluse o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneţia, printre care reducerea vârstei candidaţilor, revizuirea pragului de prezenţă la vot a cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi, eliminarea lacunelor legislative în ceea ce priveşte transparenţa în procesul de finanţare a partidelor.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au sugerat să fie constituite grupuri de iniţiativă care să poată propune candidaţi pentru funcţia de şef al statului, recomandare neacceptată de parlamentari.

În prima lectură, documentul a fost aprobat acum două luni şi prevede că toţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte vor trebui să colecteze 15 mii de semnături din cel puţin jumătate dintre raioane, pentru a putea fi înscrişi în campania electorală.
 
Totodată, numărul minim de semnături colectate într-o unitate administrativ-teritorială va fi de 600. Candidatul trebuie să aibă 40 de ani, să locuiască în Moldova de cel puţin 10 ani şi să cunoască limba română.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.