În studiul „Potenţialul asistenţei externe: mai poate mecanismul de condiţionare promova reformele în Republica Moldova?”, expertul Valentin Lozovanu subliniază că ţara noastră a trecut de la povestea de succes la situaţia în care Guvernului i se arată cartonaş roşu pentru corupţie. Autorul spune că, pe termen scurt, semnarea Acordului de Asociere şi păstrarea unor forţe de dreapta proeuropene la cârma ţării au contat mai mult pentru autorităţi decât îndeplinirea angajamentelor asumate în schimbul asistenţei financiare oferite. Iar aceasta nu e de neglijat. Numai între anii 2000 - 2014 Moldova a primit aproximativ patru miliarde de dolari. 

La discuţii a fost prezent şi şeful adjunct al misiunii diplomatice a Germaniei în Republica Moldova, care a subliniat că principala îngrijorare a donatorilor externi ţine de sectorul bancar. Iar în cazul în care asistenţa financiară externă nu va fi reluată, ne aşteaptă vremuri şi mai grele, luând în considerare că deficitul bugetar va fi acoperit din împrumuturi, adaugă experţii IDIS „Viitorul”.

Publicaţia a fost realizată de IDIS „Viitorul” cu susţinerea Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Menţionăm că ţara noastră nu mai primeşte asistenţă financiară externă din iulie 2015.