Declaraţia îi aparţine preşedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul. Politicianul european se referă la dosarul fostului premier Vladimir Filat, care se află de mai bine de două săptămâni în greva foamei, în semn de protest faţă de abuzurile comise de procuror, judecători şi faţă de condiţiile de detenţie.

„Dreptul la un proces echitabil este unul fundamental pentru fiecare cetăţean. Autorităţile Republicii Moldova trebuie să respecte standardele europene şi internaţionale”, a scris liderul PPE pe contul său de Twitter.

Joseph Daul a mai spus că este îngrijorat de starea de sănătate a lui Vladimir Filat, dar şi de faptul că autorităţile nu acceptă ca procesul să fie public.
 
Precizăm că Filat a leşinat ieri în timpul şedinţei de judecată, iar medicii de la Urgenţă i-au acordat primul ajutor chiar în incinta Judecătoriei Buiucani. 

Şedinţa de judecată va continua astăzi. Examinarea cazului se află în faza finală, iar în cel mai scurt timp fostul premier ar trebui să-şi audă sentinţa.

Vladimir Filat este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi riscă până la 15 ani de puşcărie. El se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli politice puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.