„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a adresat astăzi Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova o notă verbală prin care autorităţile ruseşti sunt somate să înceteze acţiunile de recrutare ilegală pe teritoriul Republici Moldova a cetăţenilor în rândul Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, anunţă MAEIE.

Ministerul se referă la acţiunile de recrutare înregistrate recent în localitatea Ternovca, din raionul Slobozia, dar şi alte cazuri similare înregistrate anterior. În nota adresată ambasadei ruse, MAEIE a ţinut să reitereze atitudinea oficială a autorităţilor moldoveneşti potrivit căreia astfel de acţiuni contravin legislaţiei Republicii Moldova, normelor şi principiilor dreptului internaţional, precum şi acordurilor bilaterale moldo-ruse, în particular, Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
 
În context, au fost reiterate şi demersurile Chişinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.
 
Amintim că şi la sfârşitul lunii martie curent, la câteva zile de la vizita discretă a viceministrului Afacerilor Externe rus, Grigori Karasin, la Chişinău, în presă au apărut imagini care confirmau recrutarea de cetăţeni ai Republicii Moldova ca militari pentru armata rusă. Astfel, în imaginile făcute la Tighina au fost surprinşi indivizi în uniforme militare ale Federaţiei Ruse lângă nişte corturi alături de care era amplasat un panou cu mesajul: „Înrolăm cetăţeni în serviciul militar prin contract al Federaţiei Ruse”. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, George Bălan, a confirmat atunci veridicitatea fotografiei.

Atunci ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, a fost convocat de urgenţă la Ministerul de Externe, unde a fost avertizat că astfel de acţiuni au un caracter provocator şi contravin legislaţiei RM şi i s-a cerut să ia măsuri pentru a pune capăt acestor acţiuni.