„Astăzi este vorba în exclusivitate de un candidat unic care va fi identificat de cel puţin patru partide care s-au angajat în acest dialog, mă refer la PLDM, PPDA, PAS şi PPE. Dacă acestui proces i se vor alătura şi alte partide înseamnă că va fi o candidatură comună, dar, de fapt, ne dorim o candidatură care să fie susţinută nu doar de alegători cu viziuni de dreapta, dar din întreaga societate”, a precizat liderul PLDM, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat cât mare este probabilitatea ca liderul socialiştilor, Igor Dodon, care optează pentru o apropiere mai mare de Rusia, să devină preşedinte, Viorel Cibotaru a menţionat că, în opinia sa, „este imposibil ca Igor Dodon să devină preşedinte”. „Acest lucru este imposibil dacă e să judecăm vizavi de acele viziuni ale electoratului din Republica Moldova. Problema este de mobilizare a electoratului şi eu cred că asta este una din sarcinile pe care le vom urmări - să contribuim la mobilizarea electoratului de dreapta, ca să câştige candidatul nostru”, a adăugat Cibotaru.

În altă ordine de idei, liderul PLDM s-a referit la atitudinea partenerilor de dezvoltare ai RM faţă de actuala guvernare. Or, Viorel Cibotaru susţine că atât UE, SUA, dar şi alţi parteneri importanţi, şi-au pierdut încrederea şi că aceasta nu poate fi întoarsă doar prin nişte declaraţii de intenţii şi acţiuni controversate.

„Sigur că Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, România şi alţi prieteni, parteneri ai Republicii Moldova, nu se vor întoarce cu spatele la Republica Moldova. Dar guvernarea aceasta, de fapt, a primit un cartonaş roşu şi lucru acesta nu este doar unul simbolic, el se reflectă inclusiv prin abordările şi prin agenda contactelor, discuţiilor cu această guvernare. Cu guvernarea nu se discută mai mult decât despre un minim foarte dur de condiţii pe care această guvernare nu este capabilă să-l îndeplinească în măsura în care este necesar. Factorul european este subreprezentat în această guvernare, acţiunile nu sunt coerente şi eu nu cred că această încredere poate fi uşor întoarsă doar cu declaraţii care nu se reflectă în activitate. Şi nici să nu vă aşteptaţi la niciun fel de încredere sau parteneriat adevărat cu Uniunea Europeană sau cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Cibotaru.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.