Acesta a fost ales dintre mai mulţi candidaţi printre care Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Tudor Deliu şi Vadim Pistrinciuc. Noul lider al liberal-democraţilor a declarat că a fost ales cu o majoritate covârşitoare.

De asemenea, Cibotaru a subliniat că unul dintre obiectivele sale de bază este desemnarea unui candidat comun pentru alegerile prezidenţiale din octombrie. „PLDM va face parte a acelui proces de dialog pentru identificarea candidatului unic şi vom pleda pentru asta în mandat deplin. PLDM va rămâne în opoziţie şi îşi va consolida poziţiile în anumite chestiuni. Vom fi critici la încercările de deturnare a cursului european al Republicii Moldova”, a mărturisit noul preşedinte.

„Priorităţile pe care le-am anunţat în faţa Congresului au fost următoarele. În primul rând continuarea reformei în interiorul partidului. În al doilea rând consolidarea acelei capacităţi a partidului în accederea în funcţiile publice. Şi în al treilea rând PLDM îşi va continua priorităţile în ce priveşte furtul miliardului”, a spus Cibotaru după Congresul al Biroul Politic PLDM.

Acesta a mărturisit faptul că Filat rămâne membru de partid, cu toate că şi-a depus mandatul de preşedinte. „Vlad Filat a semnat ieri o adresare de depunere a mandatului. A făcut o adresare către congres şi noul preşedinte al partidului. Procedura a fost respectată”, a afirmat Cibotaru.

Viorel Cibotaru este fost ministru al Apărării, iar la momentul actual este directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova. Totodată a fost director al Centrului de Informare şi Documentare despre NATO din Republica Moldova. Din 2009 este membru Asociat Superior, coordonator de program în Nepal al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forţelor Armate.