„Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa unei concurenţe între candidaţi”, susţine Socor, care crede că reprezentanţii formaţiunilor care îşi vor uni forţele la prezidenţiale trebuie să apară public împreună încă înaintea desemnării candidatului şi să convingă oamenii că opoziţia este unită şi solidară. Mai mult, cunoscutul analist îndeamnă opoziţia să creeze şi o echipă comună pentru campania electorală.

„Aceste formaţiuni, partide trebuie să prezinte o echipă comună pentru campanie, mai ales că au resurse financiare limitate şi nu-şi permit să lucreze separat. E nevoie de crearea unui grup de specialişti care să elaboreze un program comun. Alexandru Slusari, Marin Ciobanu, Sergiu Tofilat - sunt specialişti buni şi ascultaţi, dar e nevoie de mai mulţi, trebuie să fie creată o echipă impunătoare, care să vină cu un program comun bun, cu propuneri concrete de ieşire din criză, nu doar anti-Plahotniuc”, a menţionat Vladimir Socor, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Analistul politic a mai declarat că ideea proeuropeană trebuie să rămână în fruntea programului, dar să nu fie principalul mesaj. „Ideea proeuropeană este valabilă, trebuie să rămână în fruntea programului, dar să nu fie unica. Platforma anticorupţie, antioligarhică e mai puternică şi mai convingătoare decât lozincile proeuropene. În ultimii 10 ani se tot merge cu aceste lozinci şi acestea nu mai au credibilitate”, a adăugat Socor.

Totodată, analistul de la Jamestown a îndemnat forţele proeuropene de opoziţie să nu ignore electoratul pro-Dodon şi pro-Usatîi.

„Interesant este ce va fi cu electoratul socialiştilor şi ai lui Usatîi, pentru că este o porţiune mare din societate. Este necesar un apel direct şi concret pentru a atrage alegătorii acestor partide. Îmi dau seama ce dilemă este aceasta - să se facă acest lucru prin Dodon şi Usatîi, incluzându-i în negocieri, să fie excluşi din negocieri. Este o dilemă, este greu, dar să se gândească bine, mai avem o lună, iulie. Să rezolve aceste probleme în decursul lunii iulie”, a mai adăugat Socor.

Analistul politic a mai făcut trimitere şi la o „foaie de drum” întocmită de analistul politic Oazu Nantoi şi făcută publică recent, în luna mai. „Trebuie să fie consultat domnul Nantoi, care a elaborat o „foaie de drum” care să conducă de la alegerea preşedintelui până la parlamentare, fie că anticipate sau nu. Domnul Oazu Nantoi a schiţat nişte paşi foarte corecţi pentru această perioadă şi recomand să fie citit şi să se ţină cont”, a punctat Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.