Iată care sunt noii membri ai CEC: Vladimir Şarban, (consilier prezidenţial în domeniul dezvoltării sociale - el este candidatul preşedintelui Nicolae Timofti pentru funcţia de membru al CEC), Veaceslav Agrigoroae (consilier de deputat în Parlament), Rodica Ciubotaru (juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL), Sergiu Gurduza (ex-viceministru al Justiţiei), Maxim Lebedinschi (consilier municipal PSRM), Alina Russu (şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM), Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Iurie Ciocan. Ultimii trei se regăsesc şi în actuala componenţă.

Precizăm că Iurie Ciocan a fost propus pe ultima sută de metri în locul lui Eduard Răducan, actual membru al CEC, care şi-a retras candidatura.

Noii membrii ai CEC au depus jurământul chiar în plenul Legislativului. „Jur să respect Constituţia şi legile ale Republicii Moldova, să apăr drepturile fundamentale ale cetăţenilor, să îndeplinesc cu onoare şi fără părtinire atribuţiiile, să nu fac declaraţii politice pe parcursul mandatului”, este textul pe care aceştia îl citesc de la tribuna centrală a Parlamentului.

După procedura de vot, socialiştii au declarat că PSRM reprezintă singura fracţiune de opoziţie din Parlament şi au cerut fotoliul de preşedinte al CEC.

„Pentru această funcţie îl propunem pe Maxim Lebedinschi”, a precizat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea. Precizăm că Maxim Lebedinschi este fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi, dar şi juristul PSRM.

„Şi noi încurajăm ca această funcţie să revină opoziţiei, dar vor decide ei”, a spus speakerul Andrian Candu.

Votarea noii componenţe a CEC a fost amânată de câteva ori la solicitarea Comisiei juridice, care a declarat că este necesară verificarea candidaţilor de către Comisia Naţională de Integritate. Şi asta din cauza unor potenţiale conflicte de interese în care s-ar afla aceştia.

Codul Electoral prevede că opt din nouă membri ai CEC sunt desemnaţi de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei, iar unul - de către şeful statului.

Precizăm că, potrivit Codului electoral, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de confirmare a noii componenţe a Comisiei, urmează să se desfăşoare şedinţa de alegere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului CEC. Mandatul CEC este de 5 ani.