Preşedintele Parlamentului Andrian Candu le-a propus deputaţilor să se alăture campaniei anticorupţie lansată de Delegaţia UE la Chişinău şi să voteze pentru acest proiect, folosind un cartonaş roşu pe care era scris „Moldova, contra corupţiei”. Deputaţii din PLDM şi-au îndemnat însă colegii să nu fie făţarnici.

„Este o campanie inedită, dar trebuie să o înţelegem. Să nu avem o atitudine fariseică. Să luăm aceste cartonaşe ca amintire şi să recunoaştem că şi în acest Parlament există corupţie. Să nu stricăm o campanie frumoasă, dar care nu e a noastră”, a intervenit vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Pachetul de legi privind reforma CNI include proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.

Noul proiect de Lege cu privire la CNI urmăreşte asigurarea independenţei instituţionale şi operaţionale a acesteia, prin excluderea controlului politic direct. În acest sens, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.

Proiectul de lege privind declararea averilor reglementează obligaţia şi modul de declarare a averii şi intereselor personale de către subiectul declarării şi membrii familiei acestuia. Printre obiectele declarării se numără bunurile mobile şi imobile, inclusive nefinalizate, bunurile transmise cu titlul gratuit, activele financiară, datoriile, colecţiile de artă, etc.

Totodată, în acest document se menţionează că „în cazul în care subiectul declarării sau autoritatea publică competentă în domeniul controlului averii şi intereselor personale au depistat, că au fost introduse în declaraţie date incomplete sau eronate, subiectul declarării este obligat să depună declaraţia rectificată în termen de 30 zile de la data când subiectul declarării a aflat sau trebuia să afle despre caracterul incomplet sau eronat al datelor din declaraţie sau de la data când a devenit definitiv actul de constatare întocmit în urma controlului averii şi intereselor personale”.

Proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale instituie sistemul de depunere în formă electronică a declaraţiilor de avere şi intereselor personale, micşorându-se cu 50 la sută numărul declaraţiilor ce trebuie depuse anual, până la 31 martie a fiecărui an la Centrul Naţional de Integritate.

În proiectul de lege privind declararea averilor este extins numărul subiecţilor care trebuie să declare averile.