Este declaraţia liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Politicianul se referă la reuniunea în formatul 5+2 care s-a desfăşurat recent la Berlin şi care a generat îngrijorări în rândul liderilor de opinie.

„Reuniunea 5+2 desfăşurată la începutul acestei luni la Berlin a generat nelinişte, suspiciune şi o serie de întrebări în societate. Victor Chirilă şi Ion Sturza au tras un semnal de alarmă. Recent, Igor Munteanu a analizat ultimele evoluţii din dosarul transnistrean. Concluziile lor sunt îngrijorătoare. Aşteptăm detalii de la guvernanţi privind negocierile de la Berlin. Politica externă şi de securitate ar trebui să rămână în zona de competenţă a unor experţi independenţi şi nu a politrucilor vinovaţi de dezastrul politic şi economic din Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

„Viitorul Moldovei nu trebuie compromis iremediabil de această guvernare iresponsabilă şi ticăloasă, capabilă să plătească cu mari concesii făcute separatiştilor de la Tiraspol orice sprijin extern cât de mic, care prelungeşte agonia acestui regim oligarhic şi criminal”, a mai spus liderul PPDA.

Precizăm că anterior, directorul Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, a declarat că Rusia a reuşit să transforme formatul 5+2 într-un instrument de presiune vizavi de Republica Moldova şi că, la Berlin, moderatorii şi observatorii au făcut „front comun” în raport cu negociatorul Republicii Moldova şi că acest fapt reprezintă un eşec al diplomaţiei moldoveneşti.

Potrivit expertului, autorităţile moldoveneşti sunt presate să facă cedări unilaterale, de exemplu să accepte circulaţia vehiculelor din regiunea transnistreană peste hotarele ţării în baza numerelor de înmatriculare eliberate de administraţia separatistă de la Tiraspol. Totodată, Rusia a încercat din nou să impună RM oficializarea unui mecanism obligatoriu de garanţii cu privire la implementarea deciziilor protocolare dintre Chişinău şi Tiraspol, care odată acceptat ar legaliza un proces de recunoaştere graduală a realităţilor de-facto din regiunea transnistreană. „Altfel spus, legalizezi treptat actualul statut nerecunoscut al Transnistriei, fără a avea negocieri oficiale la acest subiect”, a atenţionat Victor Chirilă.