„Scopul lor este intimidarea, hărţuirea şi băgarea cât mai adânc a fricii în popor. Domnul Pănuţă este veteran de război şi probabil că le-a venit puţină ruşine şi l-au eliberat la arest la domiciliu, dar nevrând să le dea drumul, îl mai ţin pe Radu, să-i hărţuiască în continuare şi de aia i-au împărţit: ăştia doi arest la domiciliu şi Radu cu Caşu să stea în penitenciar. Noi avem ţară capturată. Dacă noi am fi avut guvernare, deja se lua atitudine”, spune Victoria Cibotaru, mama unui protestatar arestat.

„Oamenii aceştia nu au făcut nimic altceva decât să-şi spună păsul la o acţiune de protest. Asemenea acţiuni de protest au loc în ţări civilizate, în ţări mari, puternice, cu democraţii tradiţionale cum ar fi Franţa, Germania. Uitaţi-vă ce se întâmplă acolo. Uitaţi-vă ce proteste şi uitaţi-vă cum se manifestă protestatarii. Nimeni din ei nu a fost arestat. Am vorbit cu avocaţii. În acest dosar nu există niciun fel de probă. Unicul individ care nu vede acest lucru este Plahotniuc. Dacă el crede că ţine oamenii acolo ca să nu mai existe proteste, atunci se înşală amarnic”, a adăugat jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei DA.

„Este o formă de intimidare şi este forma de creare a situaţiei în care ceilalţi protestatari să nu mai aibă curajul să protesteze împotriva acestui regim criminal. Practica Curţii Europene este foarte şi foarte bogată în ceea ce ţine de privare de libertate a oamenilor care se află la etapa de urmărire penală. Şi arestarea este o formă excepţională de prevenţie. Deţinerea sub strajă a acestor oameni devine evident ilegală”, a remarcat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, vicepreşedinte al PPDA

Şi reprezentantul Amnesty International Moldova, organizaţie care a semnat un apel în care exprimă îngrijorări pe marginea acestui caz şi cere crearea unei comisii de investigaţie, spune că legalitatea acţiunilor autorităţilor poate fi pusă la îndoială.

„Orice cetăţean poate ieşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a se exprima. Respectiv, aceşti patru oameni şi-au utilizat dreptul stipulat în Constituţie. Pentru asta putem doar să-i lăudăm, nicidecum să-i denigrăm. Faptul că ei ulterior au fost arestaţi pentru contravenţii administrative sau pentru presupuse contravenţii administrative e o întrebare ce ţine de jurişti şi eu nu cred că asta-i o întrebare ce ţine de arest preventiv. Acest caz, pe care noi îl considerăm oribil, în momentul în care aceste principii nu sunt respectate, în momentul în care persoanele care nu au comis infracţiuni grave sunt arestate şi chiar li se prelungesc mandatul de arestare, este inadmisibil”, a declarat Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova.

Judecătorii vizaţi în dosar nu au fost de găsit pentru comentarii, iar reprezentanta Serviciului de presă al Curţii de Apel Chişinău nu a răspuns la telefon. Nici oligarhul Vladimir Plahotniuc, vizat în declaraţii, nu a fost de găsit pentru a beneficia de dreptul la replică. Patru manifestanţi, reţinuţi după protestul de pe 24 aprilie, sunt acuzaţi de organizarea dezordinilor în masă şi riscă până la opt ani de puşcărie. Anterior, reprezentanţii mai multor ONG-uri au condamnat arestarea protestatarilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.