Comisia Electorală Centrală informează că a recepţionat prima confirmare din partea comunităţii internaţionale invitată să monitorizeze scrutinul prezidenţial din această toamnă.

Anterior CEC a anunţat că a transmis demersuri oficiale adunărilor interparlamentare şi organizaţiilor internaţionale guvernamentale la care Republica Moldova este parte.

De asemenea, au fost invitaţi să monitorizeze scrutinul din toamnă reprezentanţii instituţiilor internaţionale specializate, instituţiilor de management electoral, misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova.

Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii îşi vor alege direct preşedintele. Din 1994 până în 2000, şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, iar începând cu 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit Parlamentului. 

Pe 4 martie, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputaţi PLDM, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a fost întors poporului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.