„Este nevoie să renunţăm la acea paradigmă învechită, păguboasă pentru Republica Moldova în ultimii şase ani de zile, paradigma geopolitică. Noi am considerat că trebuie să consolidăm societatea noastră în jurul unei idei - cea de scoatere a statului din captivitate, eliberarea instituţiilor de drept şi reglementare din mâinile unui individ. Republica Moldova se află exact în situaţia Iugoslaviei de acum 16 ani, prin 2000, atunci când partide de orientare naţionalistă, partide de orientare proeuropeană au făcut un pact, cred că erau vreo 18-19 partide, şi l-au desemnat pe Kostunica, un proeuropean rezervat sau mai puţin sonor, să spun aşa, şi acel candidat a câştigat, iar Miloşevici a căzut. Sigur că este complicat, dar noi suntem încrezători că putem face acest lucru. Dacă ţinem cont şi de antiratingul acestei guvernări, vom vedea că un eventual candidat al opoziţiei unite, al opoziţiei antiregim, antioligarhice, anti-Plahotniuc şi pro-Moldova ar putea să aibă un scor covârşitor”, a declarat Andrei Năstase, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Întrebat de jurnalistul Ion Terguţă ce alte partide mai pot răspunde la apelul DA privind candidatul comun, în afară de „Partidul Nostru”, PSRM, PAS, PPE şi PLDM, liderul PPDA a răspuns: „Noi avem 43 de partide. Am spus în acel apel că facem apel la partidele cu pondere. Un 60-70 la sută se pot acumula dacă vom face anumite concesii. Care pot fi concesiile făcute? Sigur că nu cu privire la Acordul de Asociere”.

Totodată, la întrebarea jurnalistului dacă vor reuşi cetăţenii să accepte un candidat comun al dreptei şi al stângii, Andrei Năstase a declarat că, în opinia sa, este un scenariu posibil.

„Să lăsăm puţin retorica geopolitică şi să ne preocupăm de problemele stringente ale societăţii noastre ca să împăcăm nu doar cele 14 la sută ale Platformei, ca să nu împăcăm doar cele 14 la sută ale Maiei Sandu, 20 la sută ale lui Dodon şi 15 ale lui Usatîi. Nu, noi trebuie să împăcăm toată societatea şi se poate de găsit pe cineva care să aibă caracteristicile acelui profil care să împace şi stânga, şi dreapta. Din punctul nostru de vedere, este posibil aşa ceva. Este soluţia câştigătoare pentru ţară. Avem şansa reală ca după 25 de ani de existenţă a ţării noastre să putem să începem să facem schimbarea”, a punctat Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.