Igor Dodon a lansat un avertisment că acţiunile în cauză cresc riscul de a accentua „tendinţele separatiste” din Găgăuzia, Transnistria „şi alte regiuni” şi că va organiza o acţiune de protest „ca niciun tanc american să nu intre pe 9 mai în Chişinău”. De cealaltă parte, ministrul Apărării Anatol Şalaru i-a sugerat lui Dodon să nu decidă „cine poate boci” pe 9 mai în Piaţă şi să înceteze să împartă lacrimile şi morţii decedaţi în cel de-al Doilea Război Mondial în funcţie de armata din care au făcut parte.

Început de campanie electorală

Socialiştii au organizat iniţial o acţiune de protest la Punctul vamal Sculeni, încercând să blocheze intrarea coloanei militare pe teritoriul R. Moldova. Au scandat lozinci anti-NATO şi au solicitat soldaţilor americani să le prezinte paşapoartele după ce acestea au fost verificate de vameşi. Potrivit ministrului Apărării, soldaţii americani, care nu vorbesc româna, nu au prea înţeles ce li se cere. Ulterior, pe pagina de Facebook a acestora au apărut mai multe poze făcute în stânga Prutului, unele haioase, precum cea cu căruţa care încearcă să depăşească coloana militară. „Întâlnirea a două lumi”, „Americanii cu blindate, moldovenii – cu căruţa” au titrat unele instituţii mass-media.

Ministrul Anatol Şalaru a fost de părere că comportamentul socialiştilor este dictat de nevoia de a se lansa în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. „Dodon vede numai cu un ochi, numai ceea ce vine din Europa. Nu vede că în Transnistria staţionează ilegal 2200 de militari ruşi, în afara celor circa 500 de pacificatori. Nu a mers să le verifice actele acestora. Organizând aceste acţiuni, sunt sigur că Dodon a mai trecut la cheltuieli vreo 200 de mii de dolari, pe care îi primeşte din Rusia. El trebuie să deconteze aceşti bani şi pentru aceasta mai face câte o acţiune”, a opinat Şalaru.

„Să vedem cum au ajuns americanii în Moldova?…”

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare de securitate naţională, apărare şi ordine publică, socialistul Ghenadie Mitriuc, a cerut miercuri introducerea în ordinea de zi a şedinţei a chestiunii privind examinarea legalităţii aflării coloanei militare pe teritoriul R. Moldova. „Eu împreună cu colegii am oprit blindatele, propun să discutăm cum au ajuns ele în R. Moldova…”. Propunerea socialiştilor nu a întrunit numărul necesar de voturi. Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei, a precizat că schimburile de experienţă între militarii NATO şi cei din R. Moldova au loc în fiecare an, începând cu 2006, când a fost semnat Planul naţional de acţiuni, R. Moldova–NATO. „Forţele NATO au contribuit la eliminarea şi distrugerea a sute de mii de tone de îngrăşăminte minerale de pe teritoriul R. Moldova, au participat la exerciţii şi la multe acţiuni pacificatoare la care participă şi soldaţii noştri. Nu înţeleg de ce Dodon nu a protestat niciodată anterior. Se pare că acum are anumite interese”, a spus Untilă.

Vor o şedinţă specială a Parlamentului

La rândul său, Igor Dodon a anunţat că socialiştii vor solicita convocarea unei şedinţe speciale a Parlamentului pe 10 mai, la care să fie audiaţi ministrul Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi şeful Serviciului de Securitate despre prezenţa americanilor. „Totodată, vreau să dau un avertisment către aceşti militari, nu încercaţi să vă băgaţi pe 9 mai în Chişinău. Promit că se vor aduna mii de persoane care nu vor admite ca tehnica militară să fie în Chişinău. Vreau să vă spun că o să ne pregătim foarte serios pentru ziua de 9 mai”, a spus el.

Contribuie la modernizarea Armatei Naţionale

Ministerul Apărării a precizat că aplicaţiile sunt planificate din decembrie anul trecut şi au avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Preşedinţie şi Guvern. „Militarii americani au venit pe 3 mai şi vor pleca pe 20 mai. Nu s-a întâmplat niciodată să vină mai mulţi şi să plece mai puţini, cum se întâmplă la Tiraspol. Este o misiune umanitară, îi învaţă pe militarii noştri să dezamorseze proiectile. Nu au muniţii, tehnică de luptă, ci tehnică de deminare. Armata Naţională nu poate să rămână la nivelul secolului XX, echipamentele s-au schimbat, riscurile sunt altele. Geniştii noştri trebuie să fie la acelaşi nivel cu cei din cea mai bună armată din lume”, a spus ministrul Şalaru.

Acesta a mai precizat că Ministerul Apărării este parte a unui program prin intermediul căruia primeşte anual de la Guvernul SUA 11, 5 milioane de dolari, inclusiv sub formă de echipament de deminare, maşini de manevră HMMWV, dotare începând de la încălţăminte şi terminând cu echipament electronic sofisticat.

Cât priveşte acţiunile care urmează a fi organizate pe 9 mai, Ministerul Apărării planifică să organizeze o acţiune de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. „Armata americană ne-a propus să ne susţină în această acţiune, vom organiza o bucătărie de campanie militară, vom face terciul ostăşesc şi vom servi toată lumea. Americanii nu participă pentru a-şi demonstra forţa, toată lumea ştie cine sunt ei, nu e nevoie să se impună în faţa nimănui, în special, a lui Dodon”, a mai spus Şalaru.

Jurnal de Chişinău