„Îmi pare rău de gafa enormă pe care au făcut-o partenerii noştri americani. Sunt convins că Republica Moldova, cât va exista pe pământ, va colabora şi cu NATO, şi cu România, şi undeva cu SUA, dar nu în amploarea care este la moment, creată absolut artificial şi utilizată de SUA în conflictul lor cu Federaţia Rusă”, crede Ostalep.

Acesta a mai spus că ideea desfăşurării unui exerciţiu militar în preajma zilei de 9 Mai aparţine, cel mai probabil, părţii americane.

„Parteneri noştri ştiu despre iritarea care există în societatea noastră, contradicţiile geopolitice dintre partea societăţii cu viziuni pro-NATO şi o alta, care este categoric împotrivă. Ei cunosc şi care este situaţia cu Găgăuzia, cu regiunea transnistreană. În acest context, mi se pare stranie şi nereuşită forma în care SUA au hotărât să organizeze ceva pe 9 mai la Chişinău. Ce încearcă să arate aducând tehnica militară şi organizând exerciţii pentru genişti, ceea ce nu e logic. De când Moldova are probleme legate de genişti?”, a mai spus Valeriu Ostalep.

„Totul se reduce la contradicţiile dintre Occident şi Rusia şi în care este folosită Republica Moldova. Ce am obţinut noi prin această acţiune? Nimic, în afară de sporirea gradului de iritare în societate”, a conchis Ostalep.