„Recentele acţiuni ale poliţiei îndreptate împotriva protestatarilor şi natura lor, cum ar fi datul buzna în casă dis-de-dimineaţă, arată că revenim la practicile bolnăvicioase din perioada comuniştilor, cu oamenii incomozi arestaţi înainte de weekend când nu puteai sesiza nici avocaţii, nici instituţiile media. După ce au încălcat dreptul la libera circulaţie, acum regimul merge pe intimidarea directă a celor care nu sunt de acord cu ei”, a comentat Maia Sandu.

Fostul ministru al Educaţiei a făcut apel către misiunile diplomatice din Moldova să se implice în eliberarea protestatarilor.

„Cerem eliberarea persoanelor reţinute şi transparenţă în administrarea acestui caz. De asemenea, sesizăm ambasadele şi misiunile diplomatice că din abuz în abuz vom ajunge în dictatură, or istoria ne arată că reformele în dictatură nu aduc stabilitatea aşteptată”, a accentuat Maia Sandu.

Patru participanţi la protestul din 24 aprilie, originari din Chişinău şi Orhei, au fost supuşi ieri percheziţiilor şi reţinuţi pentru 72 de ore. Potrivit poliţiştilor, manifestanţii sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în dezordini în masă şi riscă până la opt ani de puşcărie. Rudele celor reţinuţi spun însă că ei au protestat paşnic şi cred că de fapt poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi. 

Membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr au protestat ieri în faţa Ministerului de Interne, în faţa reşedinţei oligarhului Vladimir Plahotniuc de pe strada Bulgara nr. 41 din centrul capitalei şi în faţa sediului IGP, unde au cerut eliberarea manifestanţilor.

Platforma DA a lansat un apel în care îndeamnă pe cetăţeni să nu se lase intimidaţi şi a cerut eliberarea imediată a celor reţinuţi. Totodată, activiştii civici au făcut apel către Delegaţia Uniunii Europene şi Ambasada SUA să intervină pe căi diplomatice în acest sens. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.