„După 24 aprilie, am constatat că trăim într-un stat poliţienesc. Acest stat începe a acţiona în cel mai mârşav mod. Ce se întâmplă în ţara noastră? Pentru că câteva persoane au vrut să treacă prin zona publică, strada Bulgară, care a fost în mod ilegal îngrădită de poliţişti, ceea ce a provocat aceste îmbrânceli, acest conflict. Iată, drept consecinţă, regimul oligarhic începe a intimida cetăţenii activi. Scopul lor este foarte clar. Timp de un an a mers procesul de deşteptare a poporului, iată după ce poporul s-a ridicat şi a început să acţioneze, statul capturat, care este controlat absolut de Plahotniuc, încearcă să ne întoarcă în cuşca fricii – acesta este scopul lor. Noi nu avem dreptul să cedăm, deoarece dacă pierdem această bătălie, Republica Moldova nu va vedea soarele libertăţii”, a declarat Alexandru Slusari.

„Iată că în Republica Moldova reînvie obiceiul prost al lui Papuc de a aresta oamenii în ore inopinate. Joile negre revin în Republica Moldova. Gruparea criminală a lui Plahotniuc şi slugile lui fidele încearcă să bage frica în oasele cetăţenilor. Vă spun din start că nu vor reuşi, pentru că orice acţiune a guvernării oligarhice şi criminale, a Partidului Democrat, care nu este decât o grupare criminală, ne face mai curajoşi, ne dă putere, ne îndeamnă să mergem pe această cale pe care am purces cu un an în urmă. Eu sunt acel care a aflat primul despre ceea ce se întâmpla la Orhei, între timp, au mai urmat câteva acţiuni ilegale, în stil kaghebist - oameni au fost ridicaţi şi aduşi în temniţele Ministerului de Interne. Vom încerca să lămurim această situaţie şi acei care se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor cetăţenilor vor trebui să răspundă. Împreună suntem aici pentru a-i susţine şi pentru a transmite un mesaj de încurajare: Să nu vă fie frică, aveţi încredere în noi şi noi ne vom baza pe sprijinul dumneavoastră pentru a scăpa ţara de ceea ce se încropeşte - un stat criminal”, a menţionat secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan. 

„Vedem că rezistăm în pofida tuturor presiunilor. Vreau să le spun celor de la guvernare următoarele lucruri: cetăţenii au gustat din libertate, cetăţenii au gustat din demnitate. Cel care a gustat din aceste bunuri niciodată nu le mai abandonează şi vor lupta toată viaţa. Orice aţi face, orice presiune aţi pune, nu veţi reuşi să ne îngenuncheaţi. Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. Voi, cei de la guvernare, dacă vreţi să ne învingeţi, trebuie să ne omorâţi. Acesta este mesajul nostru”, a menţionat membrul Consiliului, Valentin Dolganiuc.

„Ceea ce se întâmpla în Republica Moldova este grav. Guvernarea a trecut linia roşie, ei trebuie să răspundă pentru asta”, a adăugat Mihai Tomacinschi, veteran al războiului de pe Nistru.

„Oamenii care au fost arestaţi în mod stalinist de către miliţiile lui Plahotniuc sunt consideraţi deţinuţi politici. Vreau ca acest lucru să-l înţeleagă şi partenerii de dezvoltare. Aceşti oameni nu au făcut altceva decât să atragă atenţia acestei guvernări de cinci procente, ilegitime, instaurată în toiul nopţii, că în Republica Moldova se fură cu miliardele, că statul este captiv, că instituţiile de drept nu funcţionează, că Plahotniuc controlează fluxurile financiare. Acest individ nu este nimic altceva decât un bandit, care pur şi simplu mituieşte fel de fel de scule, fel de fel de slugi de la instituţiile drept”, a menţionat Vasile Năstase.

Şi membrul Partidului Liberal Reformator Tatiana Potîng condamnă reţinerea protestatarilor, pe care le consideră nişte abuzuri: „Cum se poate ca încălcând legea, să aştepţi ca oamenii să te iubească? Este firesc ca să ieşim la proteste, este firesc ca să ne manifestăm revolta. Protestele sunt acţiunile care ne permit să facem aceste lucruri. PLR susţine pe cei care au fost ridicaţi cu forţa în plină noapte şi condamnă aceste abuzuri”.

„Nici un fel de dezordini în masă pe 24 aprilie în Republica Moldova nu au avut loc. Acolo au existat camere de luat vederi, am fost personal la intersecţia dintre Bulgară şi Ştefan cel Mare. Da, au fost îmbrânceli, da, s-a aruncat cu ouă, da, poate cineva a aruncat cu o piatră, da, au fost provocatori, da, au fost oamenii lui Ţutu şi din bandele paramilitare ale lui Plahotniuc, ei au fost acolo, ei au fost provocatori, dar noi am rezistat, noi am calmat oamenii şi am mers la obiectul principal GBC, unde de asemenea, nu ne-am lăsat provocaţi. Nici un fel de dezordini în masă. El se teme foarte mult atunci când te apropii de cuiburile lui şi imediat atacă. Vreau să-i întristez pe bandiţi şi să le spun că noi avem un filmuleţ despre ce s-a întâmplat, despre prima provocare. Toţi protestatarii vor fi apăraţi şi cei de pe 24 aprilie, dar şi cei de pe 20 ianuarie, care primesc citaţii de la bandiţii lui Plahotniuc”, a precizat Năstase.

În context, reprezentanţii mişcării protestatare şi membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au făcut apel către societatea civilă şi partenerii de dezvoltare.

„Fac apel către societatea civilă, este cazul să demonstrăm, să fim uniţi. Fac apel de solidaritate către toate ambasadele acreditate în Republica Moldova: să analizeze ce se întâmplă, să ia în calcul care pot fi consecinţele pentru această ţară. Dacă procesul de capturare se va finaliza, aici se va instaura totalmente o dictatură feroce”, a spus Slusari.

„Apel către toţi judecătorii, poliţiştii, anchetatorii, acei pseudoziarişti - nu faceţi cârdăşie cu acest coordonat în ghilimele. Nu participaţi la crima mare. Noi, protestatarii, vom veni şi veţi da socoteală democratic. Nu vă jucaţi cu focul. Noi suntem datori să mergem până la capăt”, a afirmat Nicolae Josan.

Mai mult, reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale au reiterat mesajul transmis ieri.

Amintim că trei protestatari care au participat la protestul din 24 aprilie, originari din Chişinău şi Orhei, au fost supuşi percheziţiilor şi reţinuţi pentru 72 de ore.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.