Este declaraţia Consiliului Atlantic care, într-o declaraţie pentru Unimedia, accentuează că este o instituţie independentă şi nu reprezintă Guvernul Statelor Unite.

Precizările instituţiei de peste ocean deconspiră astfel informaţiile manipulatoare din comunicatele venite de la PD, potrivit cărora Vladimir Plahotniuc ar fi primit asigurări de la reprezentanţii Consiliului Atlantic că Moldova va beneficia de „mai mult sprijin” din partea Statelor Unite.

„În ceea ce priveşte citatul evidenţiat mai jos, acesta nu este o afirmaţie care poate fi atribuită vreunui expert al Consiliului Atlantic, întrucât aceste reuniuni au fost neoficiale. Mai mult, Consiliul Atlantic este o instituţie independentă şi nu reprezintă Guvernul Statelor Unite”, se spune în declaraţia Consiliului Atlantic.

Totodată, într-o înregistrare publicată pe YouTube, vicepreşedintele Consiliului Atlantic, Damon Wilson, face precizări în legătură cu vizita lui Plahotniuc în SUA, afirmând că instituţia a avut discuţii cu politicieni moldoveni de pe toate segmentele politice şi că nu favorizează anumite persoane.

„În această săptămână, la Washington am avut ocazia să primim o delegaţie din Republica Moldova care îi avea drept reprezentanţi, printre alţii, pe Vlad Plahotniuc, Victor Osipov etc. Înţeleg că această vizită a stârnit un şir de discuţii şi controverse publice în Moldova. Aş vrea să clarific unele lucruri - Consiliul Atlantic este un ONG care are drept scop îmbunătăţirea relaţiilor transatlantice şi suntem focusaţi pe Europa de Est în special. Ceea ce vreau să subliniez e că atunci când avem aceste întrevederi, nu alegem cu cine ne întâlnim, nu determinăm liderii din regiunile cu care avem întrevederi şi nu favorizăm anumite persoane. De-a lungul perioadei de colaborare cu Republica Moldova, noi am avut întrevederi cu tot eşichierul politic din ţara voastră. Ideea de bază e că noi nu alegem. Noi, cei de la Consiliul Atlantic, vrem ca Republica Moldova să facă parte dintr-o comunitate mai largă, din comunitatea transatlantică, dar până la urmă depinde de cetăţeni, de liderii politici şi de societatea civilă să ducă ţara în direcţia potrivită”, afirmă vicepreşedintele Consiliului Atlantic.

Menţionăm că prim-vicepreşedintele PD, controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, care nu deţine nicio funcţie în stat, se află de marţi într-o vizită în Statele Unite. Serviciul de presă al PD a anunţat că oligarhul a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, funcţie care nu a existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a afirmat că Plahotniuc este membru ale unei delegaţii conduse de vicepremierul Octavian Calmîc.

Reprezentanţii societăţii civile şi unii europarlamentari sunt de părere că această vizită este o campanie de PR a Partidului Democrat, iar Plahotniuc ar fi plătit bani grei pentru participarea la evenimentul desfăşurat de organizaţia care l-a invitat. În opinia analiştilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-şi lustrui imaginea.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.