„Aflarea militarilor americani la Chişinău este o continuitate a tradiţiilor respectate de aliaţii ce au făcut parte din blocul Alianţei, care comemorează împreună victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, 20 de şefi de stat şi guvern, printre care cei din SUA, Germania, Rusia au participat, în 2014, la ceremoniile dedicate debarcării trupelor aliate în Normandia în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944, când a fost deschis al doilea front împotriva Germaniei naziste. Liderii politici şi militari au plecat frunţile în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în numele păcii pe Piaţa Roşie, pe Champs-Élysées, pe Piaţa Constituţiei”, menţionează Nicolae Timofti.

„Isteria anti-americană, anti-NATO, este una absolut irelevantă în peisajul democraţiilor moderne, fiind o reminiscenţă a războiului rece, străină poporului nostru. Ar fi de înţeles dacă aşa-numiţii patrioţi socialişti ar manifesta aceleaşi sentimente patriotice şi în cazul staţionarii ilegale a armatei Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul de pe malul stâng al Nistrului, consideră şeful statului.

Amintim că 200 de militari americani se află în Republica Moldova, pentru a participa la exerciţiul „Dragoon Pioneer 2016”, care se desfăşoară în conformitate cu activităţile militare bilaterale Republica Moldova – SUA, având la bază Memorandumul cu privire la cooperarea în domeniul apărării şi al relaţiilor militare între Ministerul Apărării al Statelor Unite şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.