„Dacă urmărim sondajele realizate în ultimii doi ani, atunci observăm că într-o perioadă scurtă de timp după alegerile din noiembrie 2014 opinia publică era puţin mai favorabilă, puţin mai calmă, nu atât de pesimistă. Imediat după scandalul cu furtul miliardului, care a zguduit din temelie societatea, opinia publică, clasa politică şi a generat în societate crize, opinia publică a răspuns în mod corespunzător. Pesimismul social a atins valori măsurabile, socialmente vorbind, mari”, a menţionat expertul, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Referindu-se la rezultatele BOP, care sugerează că partidele de la guvernare au intrat practic în moarte clinică, Arcadie Barbăroşie a spus că este nevoie de un efort extraordinar din partea acestora pentru a redobândi încrederea cetăţenilor, mai ales că guvernanţii nu dau semne că vor să îndrepte lucrurile, decât prin declaraţii.

„Personal cred că aceste partide care se află la guvernare după 2009 şi care nu au fost în stare să răspundă nevoilor cetăţeanului, să răspundă la acel credit de încredere acordat de cetăţean pe parcursul alegerilor din 2009, 2010 şi 2014, aceste partide sunt, într-adevăr, pe cale de dispariţie. Sondajul arată foarte clar acest lucru. Un efort extraordinar ar trebui să-l depună liderii acestor partide pentru a încerca să redreseze situaţia, pentru a încerca să recâştige încrederea cetăţeanului. Însă deocamdată aceste eforturi, buna intenţie şi promovarea reformelor nu sunt decât în declaraţiile guvernanţilor, iar cetăţeanul vede foarte bine acest lucru. Nu este atât de simplu să amăgeşti. Poţi amăgi un om sau doi oameni, dar nu o societate”, susţine directorul IPP.

„Cetăţeanul, în general, vrea schimbarea elitei politice. Întrebările sondajului indică foarte clar că cetăţeanul nu mai vrea ca aceste partide să vină la guvernare. Deocamdată cetăţeanul nu prea are din ce alege. Ceea ce i se propune sunt două partide cărora le zicem, în mod impropriu, de fapt, de stânga – PSRM al lui Igor Dodon şi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, care luptă pe primele două locuri în încrederea cetăţeanului şi în intenţiile de vot. Pe partea de segment electoral care susţinea în trecut partidele pro-europene au apărut Platforma „Demnitate şi Adevăr”, care este înregistrată că şi partid politic dintr-o platformă civică, organizatoarea mitingurilor de protest din ultimul an. Pe acelaşi segment de electorat e pe cale de apariţie un nou partid „Acţiune şi Solidaritate”, având-o în frunte pe ex-ministra educaţiei, Maia Sandu”, a punctat expertul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.