Mai multe documente consultate arată că din grupul intermediarilor în afacerile oligarhului fac parte ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, dar şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Postul de televiziune NIT a fost lansat în 1997 de compania Noile Idei Televizate SRL, iar timp de aproape 20 de ani asociaţii majoritari au fost ascunşi în offshore. În cercul de interpuşi ai beneficiarilor reali figurează actualul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu, bancherul familiei fostului preşedinte Vladimir Voronin, Igor Anglicev, dar şi reprezentantul-cheie al afacerilor lui Plahotniuc în paradisurile fiscale – Serghei Noscov.

Deşi postul de televiziune a fost închis acum patru ani, după ce i-a fost retrasă licenţa, societatea Noile Idei Televizate SRL este încă activă.

Lanţul offshore

13 Iulie 2006. Advac Associates Ltd (Insulele Virgine Britanice – BVI) este creată de Newburn Holdings Ltd (Belize), iar secretarul companiei este Hextable Limited (Bahamas). Ultima a figurat în calitate de reprezentantă a companie Valemont Properties LTD (Marea Britanie), folosită în „spălătoria rusească” de 20 miliarde de dolari care a tranzitat Republica Moldova. 

În ziua în care a fost înregistrată Advac Associates, avocaţii din Insulele Virgine Britanice eliberează o procură generală pe numele intermediarului moldovean Serghei Noscov. Cu acest document, Noscov avea dreptul, din numele Advac, să înregistreze alte companii oriunde în lume, inclusiv să-i împuternicească în diferite tranzacţii pe alţi intermediari.

25 August 2006. World Group Assets Limited (BVI), în calitate de asociat majoritar la NIT, reprezentată de Vitalie Iurcu – actualul viceministru al Economiei, transferă dreptul de proprietate al NIT către noul proprietar – Advac Associates Ltd, reprezentată de Noscov.

1 August 2008. Advac Associates Ltd, de această dată reprezentată de Vitalie Iurcu în baza unei împuterniciri de la Noscov, achiziţionează mai multe tipuri de echipament pentru postul de televiziune NIT.

Bancherul lui Voronin

6 August 2009. În calitate de reprezentat al Advac Associates Ltd, Noscov îl împuterniceşte pe omul lui Voronin, Igor Anglicev, să reprezinte interesele companiei offshore.

4 iunie 2010. La Advac Associates Ltd devine asociat belgianul Antonius Spee, care anulează procura pe numele lui Serghei Noscov, ceea ce înseamnă că automat este anulată şi împuternicirea făcut pe Anglicev.

13 August 2010. Antonius Spee, un intermediar şi el, îl împuterniceşte pe Igor Anglicev să reprezinte interesele Advac Associates Ltd în Republica Moldova. 

5 Aprilie 2012. Consiliul Coordonator al Audiovizualului retrage licenţa de emisie postului de televiziune NIT, constatând: „Cel mai mare volum de subiecte politice care a promovat deschis poziţia unui singur partid (PCRM) şi a unui singur lider politic (V. Voronin) a fost difuzat de către „NIT”. Deşi postul în cauză a oferit spaţiu considerabil reflectării reprezentanţilor alianţei de guvernare, aceştia au fost constant prezentaţi în context negativ, într-o manieră denigratoare, fără a fi expusă poziţia şi opinia lor”.

Demnitarii lui Plahotniuc

Nu doar viceministrul Economiei a jucat rolul de intermediar în companiile offshore conectate la Vladimir Plahotniuc. Documentele consultate de RISE arată că ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, a fost timp de o lună – administrator al firmei de pază Argus – S, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Botnari a fost numit în această funcţie, în 2010, de acelaşi Serghei Noscov.

În plus, actualul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, a reprezentat compania olandeză OTIV Prime Hospitality BV care controlează Nobil Club SRL, una dintre cele mai prospere afaceri de care este legat numele lui Plahotniuc. Şi de această dată, „cheia” tranzacţiilor între companiile care au controlat pe rând Nobil Club a fost Serghei Noscov.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.