„Chiar nu cred că guvernanţii din Republica Moldova şi cei care sunt acum, coaliţia de guvernare, şi coaliţiile care au fost anterior, înţeleg foarte bine impactul absolut nociv pe care îl are propaganda asupra populaţiei, de lungă durată.”

Europa Liberă: Adică nici măcar nu au conştientizat?

Petru Macovei: „Sunt absolut convins de aceasta pentru că, altminteri, politicienii, acelaşi Plahotniuc, care retransmite în Republica Moldova, cea mai mare tribună propagandistică rusească „Первый канал”, însă el face acest lucru, chiar dacă s-a erijat, vă amintesc, la începutul anului 2015, în mare apărător al produsului audiovizual autohton, una peste alta, nu a făcut nici cât e negru sub unghie pentru a bloca buletinele de ştiri şi emisiunile analitice de la „Первый канал”, care sunt pline de propagandă, pline de minciuni, în raport  şi cu Ucraina, şi cu Republica Moldova. Şi există o mulţime de exemple care confirmă acest lucru.”, menţionează Macovei.

„Pe de altă parte, vorba în limba engleză „just a business”, oamenii fac afaceri din retransmiterea în Republica Moldova a unor branduri care sunt încă populare. Şi rezultatele Barometrului de Opinie Publică aceasta arată, că Pervîi Kanal este un post de televiziune privit de majoritate. Şi multă lume chiar are încredere în ceea ce se spune la acest post. Şi acesta este, iarăşi, un efect advers al faptului că autorităţile noastre, în general, nu se preocupă de problema propagandei ruseşti în Republica Moldova” a declarat Petru Macovei într-un interviu pentru europaliberă.org.

Directorul API este de părere că CCA-ul mimează anumite monitorizări şi aparent, aplică nişte sancţiuni, însă nu urmăreşte ca sancţiunile acestea să îşi aibă efectul. „În rezultat, avem situaţia foarte urâtă de acum, când posturile de propagandă străine sunt bine mersi în Republica Moldova. Mai mult decât atât, acelaşi CCA a oferit relativ nu demult încă o licenţă pentru postul NTV din Federaţia Rusă, care la fel, este o portavoce a propagandei kremliniste bine cunoscute şi foarte rău intenţionate în raport cu ţările din apropierea Rusiei”, a mai spus Macovei.

Expertul în media afirmă că în 2010 s-au făcut nişte reforme de faţadă, după care, atunci când a venit vorba despre reforme cu adevărat importante, care afectau interesele private ale unor radiodifuzori, tot politicienii sau importanţi oameni de afaceri cu interes în politic, lucrurile, practic, s-au blocat şi a început mimarea reformelor şi în domeniul libertăţii presei şi al libertăţii de exprimare.

„Din punctul meu de vedere, ca om care lucrează într-o asociaţie de presă de foarte mulţi ani, şi am avut diferite colaborări cu diferite guverne de până acum şi coaliţii guvernamentale, eu nu mai am nicio încredere în clasa politică moldovenească actuală şi nu cred că ea este capabilă să facă reforme pe segmentul media, cele pe care le aşteptăm, adică în interesul publicului. Ultima speranţă este legată de Codul Audiovizualului, care se află acum în examinare în Parlament şi care nicidecum nu este prezentat, cel puţin, în primă lectură pentru a fi dezbătut de către Parlament. Însă am aflat din surse parlamentare că în a doua lectură va fi modificat foarte mult textul, astfel încât conceptul iniţial va fi total distorsionat. Vă reamintesc, este vorba de un document elaborat de societatea civilă în 2011, pe care noi îl susţinem şi nu numai noi, dar şi Consiliul Europei. Deci, dacă nici această speranţă nu se materializează şi nu este adoptată o lege nouă a audiovizualului, care ar reglementa foarte multe lucruri, inclusiv activitatea CCA, transparenţa proprietăţii, concentrarea media pe diferite segmente, atunci sunt absolut convins că nu mai există nicio speranţă cu clasa politică din Moldova. De ce? Pentru că oamenii care sunt acum la conducere în ţara noastră, sunt de acord cu cei care spun că sunt cu mentalitate criptocomunistă, oameni care nu înţeleg esenţa funcţiei publice, pe care ei o deţin şi care consideră că, din moment ce au ajuns la putere, trebuie neapărat să controleze tot şi pe toţi”, a conchis directorul Asociaţiei Presei Independente.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.