„Am primit cererea privind această vizită pe căi oficiale, prin intermediul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Domnul Plahotniuc face parte din delegaţie, însă în ce calitate va trebui să îl întrebaţi pe dânsul. Sincer, nu ştiu în cerere ce calitate i-au dat lui Vladimir Plahotniuc în cadrul delegaţiei, am auzit o varietate de titluri. Înţelegerea mea este că Vladimir Plahotniuc nu a mers în calitate de membru al Guvernului, ci ca membru de partid care face parte din coaliţia majoritară parlamentară”, a declarat ambasadorul, citat de Radio Chişinău.

Potrivit şefului misiunii diplomatice, întâlnirea cu asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat Victoria Nuland, a avut loc la solicitarea delegaţiei moldoveneşti condusă de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei. 

Întrebat cum califică vizita lui Vladimir Plahotniuc în Statele Unite în calitate de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, criticată de mulţi în Republica Moldova, oficialul american a declarat că în calitate de diplomat „discută cu toţi actorii din acest stat”.

„Noi, în calitate de diplomaţi, vorbim cu toţi actorii societăţii civile şi guvernamentali din Republica Moldova. Am vorbit cu toţi liderii mişcărilor de opoziţiei de aici, cu liderii tuturor partidelor politice, comuniştii, socialiştii, cu unele noi partide implicate în acţiuni mai active ale opoziţiei. Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest Guvern, dar suntem obligaţi, pentru că avem relaţii diplomatice cu acest stat, să conlucrăm cu acest Guvern într-un mod profesionist”, a explicat James Pettit.

Am contactat serviciul de presă al Ministerului de Externe pentru a ne confirma sau informa spusele ambasadorului, precum că vizita a fost coordonată de minister. Responsabilii de la MAEIE ne-au spus că vor reveni cu un răspuns mai târziu.

Menţionăm că prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, care nu deţine nicio funcţie în stat, se află de marţi într-o vizită în Statele Unite. Serviciul de presă al PD a anunţat că oligarhul a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, funcţie care nu a mai existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a afirmat că Plahotniuc este membru ale unei delegaţii conduse de vicepremierul Octavian Calmîc.

Reprezentanţii societăţii civile şi unii europarlamentari sunt de părere că această vizită este o campanie de PR a Partidului Democrat, iar oligarhul ar fi plătit bani grei pentru participarea la evenimentul desfăşurat de organizaţia care l-a invitat. În opinia analiştilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-şi lustrui imaginea.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.