În timp ce şefa de la Educaţie susţine că acest document a fost adoptat fără consultarea ministerului care nici măcar nu a văzut proiectul, Irina Vlah spune că aceasta minte.

„Este o situaţie excepţională. Pe 28 aprilie UTA Găgăuzia şi-a aprobat un Cod al Educaţiei. Solicit ca până la semnarea de către başcan, să instituim o comisie largă, cu participarea Ministerului Justiţiei, a experţilor constituţionali, pentru că la minister acest proiect nu a fost discutat. Proiectul nu a fost plasat pe site, încălcându-se principiul transparenţei. Să nu se producă o eroare pe care în timp nu o să o putem rezolva. Aceeaşi problemă o avem în regiunea transnistreană care activează după propriul program, iar noi nu putem autentifica documentele absolvenţilor”, a declarat Corina Fusu la şedinţa Guvernului.

De cealaltă parte, başcanul Găgăuziei Irina Vlah afirmă la elaborarea proiectului a fost respectată legislaţia şi că documentul a fost expediat la Ministerul Educaţiei.

„A fost trimis inclusiv în limba română. Doamnă Fusu, fiţi mai corectă”, a menţionat Irina Vlah.

„Declar oficial că nu mi-aţi trimis nimic, nici în rusă, nici română, nici găgăuză”, nu s-a lăsat Corina Fusu.

Aici a intervenit premierul Pavel Filip. „Avem foarte multe posibilităţi să discutăm la acest subiect, ne vom clarifica într-un grup de lucru”, a spus Filip.

Potrivit Ministerului Educaţiei, prin modul în care a fost elaborat şi votat proiectul Legii Învăţământului Găgăuziei au fost sfidate autorităţile centrale de stat ale Republicii Moldova.